23 de abril de 2021 | Actualizado 18:12

2.600 llocs de treball i 1.000 empreses salvades gràcies a la Reempresa

El programa té per objectiu impulsar la transmissió d’empreses com a via de creixement d’activitat econòmica
BRANDED-CONTENT

Els 35 punts de Reempresa de la demarcació de Barcelona, que compten amb el suport de la Diputació de Barcelona, han assolit, des de 2012 fins a l’actualitat, 1.000 reempreses d’èxit, evitant així que es perdessin més de 2.600 llocs de treball i generant una inversió induïda de prop de 45 milions d’euros. Per altra banda, aquests centres han atès un total de 5.196 reemprenedors i 2.864 cedents. L’objectiu de la Reempresa, programa impulsat per Cecot i la Diputació de Barcelona des de l’any 2012, és impulsar i estructurar la transmissió d’empreses com a via de creixement d’activitat econòmica, evitant així el tancament de negocis econòmicament viables i la destrucció d’ocupació al municipi.

Segons el balanç d’aquest miler de casos d’èxit, el primer sector és el comerç, amb un 35%; seguit dels negocis de restauració-hosteleria, amb un 32%; els serveis, amb un 26%, i la indústria, amb un 6%. Si fem la classificació per inversió induïda, trobem un triple empat entre els negocis provinents del sector industrial, els serveis i el comerç (amb un 25%). El sector restauració-hosteleria representa un 20% i el sector de la construcció un 4%. No obstant això, segons aquest balanç, el preu mig de cessió l’encapçalen els negocis vinculats amb la construcció (amb un preu mig de 209.000 euros), la indústria (191.000 euros) i el sector serveis (amb 34.000 euros).

LA MAJORIA SÓN NEGOCIS CONSOLIDATS
Pel que fa a les característiques de les empreses que han estat cedides fins ara, un 86% dels negocis tenen entre 6 i 50 anys, és a dir, que són negocis clarament consolidats, i en un 30% el motiu de cessió és la jubilació, seguit dels motius personals (13%) i el canvi de professió (10%).

A nivell comarcal, el Baix Llobregat lidera el rànquing d’empreses salvades, amb 195; el segueix el Vallès Occidental, amb 175, i el Vallès Oriental, amb 168. A continuació, es troba el Barcelonès, amb 150; el Maresme, amb 85; Osona, amb 60; el Bages, amb 45; el Garraf, amb 34; l’Anoia, amb 27; l’Alt Penedès, amb 25; el Moianès, amb 21, i, finalment, el Berguedà, amb 15. 

Reempresa és un servei d’emprenedoria i de creixement empresarial, un mecanisme professional pel qual una o més persones emprenedores accedeixen a la propietat d’una empresa d’altri, en funcionament, per a fer-la créixer sense haver de passar per la fase de crear-la. En la majoria de pimes, i en totes les empreses personals, aquest procés significa l’assumpció de les tasques de direcció i gestió per part de la persona reemprenedora.