19 de abril de 2021 | Actualizado 19:15

El port de Tarragona ultima els detalls per desembarcar a la terminal intermodal de Caspe

L’alcaldessa del municipi assegura que les negociacions estan molt avançades i que les instal·lacions entraran en funcionament a finals de 2021
Google Maps

Les negociacions per a què el port de Tarragona ocupi el 5% de la superfície de la futura terminal intermodal de Caspe, província de Zargagoza, estan molt avançades. Així ho ha assegurat l’alcaldessa del municipi, Pilar Mustieles, que preveu l’entrada en funcionament d’aquesta terminal, situada al polígon El Portal i especialitzada en agroalimentari i càrrega general, a finals de 2021 o principis de 2022. El port sec de Caspe, anomenat Operador Primario del Ebro, ocuparà una superfície de 5,6 hectàrees en una primera fase, que és la que està previst que aculli l’espai logístic i intermodal del port tarragoní.

Aquest projecte, de titularitat mixta, suposarà una inversió de 8,6 milions d’euros i compta amb la participació del Govern d’Aragó, l’Ajuntament de Caspe i el port de Tarragona, per la part pública, i les empreses que s’ubicaran en aquest complex, per la part privada. Segons ha explicat l’alcaldessa de Caspe, “de moment tenim una reserva d’espai del 70% de la superfície, la qual cosa és molt positiva”. Mustieles ha afegit que “es tracta d’un port sec amb una estratègica ubicació geogràfica que donaria benefici a les empreses que estan a 80 km a la rodona, a més de generar la ubicació de noves companyies”.

El port de Tarragona instal·laria a Casp nou sitges amb capacitat per a 6.000 tones de gra

Pel que fa referència al port de Tarragona, Mustieles ha explicat que “les reunions estan molt avançades, tot i que manca concretar el muntant de la inversió de la qual es farà càrrec”. L’enclavament tarragoní va mostrar interès des de l’inici en posicionar-se en aquest complex per ubicar-hi un enllaç directe a través d’una terminal intermodal, que connectaria via ferrocarril Caspe amb el port. Fonts de l’autoritat portuària han explicat que s’han mantingut reunions amb Aragón Plataforma Logística (APL) per estudiar possibilitats, però sense que s’hagi concretat encara cap acció. En principi, la idea de l’autoritat portuària catalana ha estat sempre la de participar en aquest projecte per instal·lar nou sitges amb capacitat per a 6.000 tones de gra i construir un ramal d’entrada per als trens que connectaria Caspe amb Tarragona i dues vies de descarrega en paral·lel. D’aquesta manera, podria emmagatzemar i distribuir cereal a tota la comunitat autònoma d’Aragó, que actualment ha de ser transportat des del port per carretera.

DESCENS EN EL TRÀFIC D’AGROALIMENTARIS
Les últimes xifres de tràfics del port de Tarragona, corresponents al mes de maig, registren una baixada important dels agroalimentaris, amb un decrement del 32,6%, encara que en l’acumulat les xifres són més positives (-3,9%), amb un volum superior als 2,3 milions de tones mogudes en els primers cinc mesos de l’any.

En el còmput general, l’enclavament tarragoní ha recuperat posicions, després del descens de gairebé el 30% durant els mesos de març i abril, i ha aconseguit incrementar el tràfic de mercaderies un 8,8%. Si observem l’acumulat fins al mes de maig, els 14,2 milions de tones mogudes constaten una estabilització de l’activitat en el període. Els líquids a doll son els que millor comportament han experimentat durant aquests cinc mesos, amb 9,1 milions de tones mogudes (+3,3%). En aquest capítol, destaquen els productes químics i adobs, amb 785.466 tones i un creixement del 7,7%. A l’altra banda de la taula es situen els sòlids a dojo, amb un descens del 2,5% en l’acumulat (4,3 milions de tones) i la càrrega general, amb una disminució del 19,2% (750.763 tones).