14 de julio de 2024 | Actualizado 16:57
Pere Navarro durante su intervención en el Fòrum Empresarial del Llobregat | M.V.

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona prioritzarà la indústria 4.0 en les seves futures inversions

“Farem inversions que aportin valor a les oportunitats que estem creant”, ha destacat Pere Navarro

El delegat especial de l’Estat a la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro, ha explicat que el Consorci està estudiant quines inversions econòmiques prioritzar de cara als pròxims anys. “Farem inversions que aportin valor a les oportunitats que estem creant”, ha destacat en referència al desenvolupament de la indústria 4.0. No obstant això, Navarro ha admès que l’entitat pública disposa de “més propostes que recursos econòmics” i que les actuacions requeriran de la col·laboració tant d’empreses públiques com privades. Pel que fa a resultats econòmics del CZFB per a aquest primer semestre, tot i que les xifres encara no es troben disponibles, Navarro ha avançat que “estem en una bona situació” i que “s’està fent una adequada gestió del patrimoni que administrem”.

Amb motiu de la jornada Fòrum Empresarial del Llobregat, Navarro ha recordat que la vocació del Consorci “no és fer només d’administrador de finques”, sinó que “som sector públic i volem explotar noves formes de economia”. Això es materialitza, entre d’altres, en la recent inauguració de la primera incubadora 3D d’Europa, la 3D Factory Incubator, o en el desenvolupament de la D-Factory, un futur espai on es podran instal·lar tant les empreses que actualment s’estan incubant com altres de l’entorn. “Volem que això sigui la llavor que impregni el conjunt de polígons industrials amb aquesta nova indústria 4.0”, ha remarcat. Tanmateix, Navarro ha puntualitzat que aquests desenvolupaments tecnològics no faran desaparèixer de moment la indústria tradicional: “Estarem molts anys compatibilitzant-la amb la nova economia i hem de fer que aquesta transició no sigui traumàtica, sinó natural”.

El Consorci aspira a participar en el desenvolupament immobiliari d’Aena en l’Aeroport de El Prat

Per altra banda, pel que fa al desenvolupament de la ciutat aeroportuària que Aena està desenvolupant a l’Aeroport de Barcelona, Navarro ha destacat que “volem estar presents, no intervenint, però sí ajudant al seu disseny i gestió”. Així mateix, també ha fet referència a la platja de vies que delimiten Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat en l’àrea de la Zona Franca. “Hem establert contacte amb Adif per veure si alguna part es pot transformar per donar resposta a l’activitat econòmica lligada tant a L’Hospitalet com a Barcelona”, ha assegurat. Navarro també ha afirmat que respecta “la prudència d’Adif” però que “si hi ha cap de la infraestructura ferroviària que pugui quedar obsoleta” li agradaria debatre conjuntament quins usos se li pot donar. “És un espai molt sensible des del punt de vista de la logística i de l’activitat econòmica”, ha assenyalat.