20 de mayo de 2022 | Actualizado 17:30

Cimalsa i VIIA s’alien per a la terminal d’autopista ferroviària del port de Barcelona

Aquesta instal·lació serà la primera amb aquestes característiques en la Península Ibèrica i es construirà a l'antiga llera del riu Llobregat
Signatura de l'aliança entre Cimalsa i VIIA en la seu del departament de Territori i Sostenibilitat | Generalitat de Catalunya

El gestor català d’infraestructures logístiques i de mobilitat Cimalsa, dependent del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha subscrit un acord de col·laboració amb l’empresa VIIA per a la construcció i explotació de la terminal d’autopista ferroviària en el port de Barcelona. Aquesta instal·lació serà la primera amb aquestes característiques en la Península Ibèrica i es desenvoluparà sobre els terrenys de l’antiga llera del riu Llobregat.

L’acord signat pel president de Cimalsa, Enric Ticó, i el president de VIIA, Thierry Le Guilloux, contempla la participació de l’empresa pública en una societat amb majoria de la companyia ferroviària francesa filial de SNCF. Segons ha explicat la Generalitat, el projecte també “està obert a que participin altres administracions públiques”, especialment, una vegada s’hagi aprovat la concessió de l’Autoritat Portuària de Barcelona per a utilitzar els terrenys. A més d’aquesta qüestió administrativa, també es durà a terme una tramitació urbanística específica i s’elevarà la iniciativa al Govern per al seu vistiplau.

L’empresa pública s’incorpora a una societat amb majoria de VIIA per a gestionar i explotar la terminal

La futura instal·lació ferroviària tindrà capacitat per a operar i gestionar vuit freqüències diàries i estarà oberta a l’ús de qualsevol operador. “Aquesta oferta de transport ferroviari constitueix una alternativa real al transport de mercaderies per carretera i permetrà connectar Catalunya amb França i els països del centre i Nord d’Europa”, han assegurat des de la Generalitat. Entre altres, han recordat des de l’Executiu català, “presenta nombrosos beneficis socials, econòmics i ambientals, entre ells, la reducció del trànsit de camions a les carreteres amb la conseqüent disminució d’emissions de gasos contaminants, l’optimització dels sistemes de transport i logística i un efecte positiu en la reducció de la sinistralitat”.

A l’acte de la signatura entre Cimalsa i VIIA, també han assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, així com el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, la presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa, o el director del port, José Alberto Carbonell, entre altres. Damià Calvet ha ofert als representants d’SNCF “tota la capacitat de la Generalitat per a avançar en tot el que signifiqui la descarbonització de la mobilitat per a aconseguir les zero emissions en el 2050”. Precisament, el conseller de Territori ha destacat el valor econòmic i ambiental d’aquest projecte “que portem anys treballant i amb el qual aconseguirem un major tràfic ferroviari de mercaderies”.

L’aliança de Cimalsa amb VIIA forma part de l’estratègia de l’empresa pública de participar i desenvolupar una xarxa intermodal al llarg de Catalunya. Per a això, també està treballant per a desplegar la Terminal Intermodal del Empordà, que es construirà en uns terrenys de la seva propietat. Aquesta infraestructura està actualment a l’espera que es presenti la licitació del seu projecte constructiu.