23 de enero de 2022 | Actualizado 8:02
D’esquerra a dreta: Eduard Duran, Mercè Conesa i Pedro Arellano | M.V.

Creix el número d’empreses del port de Barcelona en adherir-se al pla de sostenibilitat

De les 500 entitats que conformen la comunitat portuària, 75 ja formen part del programa el 2018, el 19% més que l’edició anterior

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha presentat aquest matí la memòria anual del seu Pla de Sostenibilitat Sectorial. El 2018 s’han adherit 75 entitats de les 500 que formen part de la comunitat portuària, fet que suposa el 19% més que en l’edició anterior. La presidenta del port, Mercè Conesa, ha explicat que en el document “es recull a nivell col·lectiu el que cada empresa ha tingut la responsabilitat de desenvolupar” i que “cada organització, des de la seva individualitat, s’ha compromès al seu ritme” en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU.

La presidenta ha destacat que “tenim l’oportunitat i l’obligació de generar valor econòmic, social i ambiental” i ha defensat que “moltes vegades s’opina que no estem implicats amb el creixement sostenible, i no és així, impulsem i localitzem els ODS”. Entre d’altres, Conesa ha explicat que el port ha participat en cinc projectes pilot per introduir gas natural com a combustible de mobilitat i que ha transformat 26 camions a gas natural en el recinte portuari. A més, actualment està estudiant el potencial de generar energia d’origen renovable en les seves instal·lacions.

“Si comparem el nostre sistema portuari amb altres de l’Estat, som els que més utilitzem el ferrocarril”
Mercè Conesa Presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona

En relació al compromís del port per millorar el medi ambient atmosfèric, l’autoritat portuària també ha assenyalat la seva implicació amb l’intermodalitat i l’ús del ferrocarril. “Si comparem el nostre sistema portuari amb altres de l’Estat, veiem que som els que més utilitzem aquest medi de transport”, ha assegurat Conesa. “S’ha construït via de ferrocarril dins del recinte portuari per permetre que les empreses tinguin aquesta via d’oportunitat en el transport de mercaderies”. El 2018, la quota d’intermodalitat del ferrocarril per teu es va situar en el 13,3%, amb 47,3 kilòmetres de via dins del recinte.

A més, la presidenta ha destacat que s’han incrementat el 4,8% les tones transportades en el tràfic marítim de curta distància, “fet que ha permès reduir els transports per carretera” en uns 150.000 camions. Així mateix, segons les estadístiques de la memòria, en la present edició les empreses participants s’han adherit a unt total de 13 dels 17 ODS. “El port de Barcelona està totalment alineat als ODS per preservar el planeta”, ha recordat Conesa, “no és quelcom que s’hagi fet aquest últim any”.