27 de enero de 2021 | Actualizado 18:01

Ports de la Generalitat invertirà prop de 2 milions d’euros al port de l’Ampolla en quatre anys

El dic de recer s’adequarà per mitigar els efectes dels temporals, s’allargarà l’espigó per evitar agitacions a la dàrsena pesquera i s’instal·larà un parallamps en prova pilot
Ports de la Generalitat de Catalunya

L’empresa pública Ports de la Generalitat preveu invertir prop de 2 milions d’euros al port de l’Ampolla (Tarragona) en els propers quatre anys. El gerent de l’entitat, Joan Pere Gómez, s’ha reunit aquests dies amb l’alcalde de l’Ampolla, Francesc Arasa, i el responsable territorial de la zona portuària Sud, Enric Martínez, per donar a conèixer a l’Ajuntament les actuacions previstes. Les principals obres seran el reforç del dic de recer, l’allargament de l’espigó d’entrada al port, la millora del passeig marítim a banda de muntanya, les noves connexions elèctriques necessàries per instal·lar un punt de recàrrega de vehicles elèctrics i la instal·lació d’un parallamps que forma part d’una prova pilot. Aquestes actuacions estan incloses al Pla d’inversions 2019-2022 de l’empresa pública.

L’adequació del dic de recer és una actuació molt demandada pel sector pesquer de l’Ampolla per evitar les afectacions derivades dels forts temporals de llevant que provoquen ultrapassaments d’onatges per sobre de la infraestructura. Així mateix, s’allargarà l’espigó de la bocana per evitar l’agitació dins de la dàrsena pesquera quan hi ha temporals. La redacció dels dos projectes està prevista per a la tardor.

Un dels temes que implica especialment l’Ajuntament de l’Ampolla és la nova urbanització del passeig marítim a banda de muntanya, per tal d’integrar millor el port amb el nucli urbà. L’objectiu és fer més permeables les cruïlles dels carrers que donen al passeig marítim i millorar les voreres i els accessos i suprimir les barreres arquitectòniques. Aquest projecte es preveu licitar després de l’estiu de l’any vinent. 

PARALLAMPS EN PROVA PILOT
En l’avaluació dels Plans d’autoprotecció dels ports titularitat de la Generalitat s’ha detectat un possible risc per la caiguda de llamps en les instal·lacions portuàries. Ara es farà un estudi tècnic per incorporar aquest aspecte de risc dins dels Plans d’autoprotecció, així com la instal·lació de sistemes de protecció amb la dotació de parallamps als ports. El port de l’Ampolla serà un dels ports on s’instal·larà aquest instrument de protecció per fer la prova pilot. 

A més, també es dotarà la infraestructura portuària d’un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics l’any vinent. Abans però, s’han d’iniciar els tràmits per fer la millora de la potència elèctrica per tal de poder donar aquest nou servei als ciutadans i les ciutadanes. Així mateix, s’hauran de fer les adequacions i noves canalitzacions elèctriques per garantir la potència necessària per subministrar electricitat als vehicles. El gerent de Ports ha comentat sobre la instal·lació del punt de recàrrega que “hem d’impulsar la mobilitat sostenible perquè minimitza l’impacte ambiental i l’acústic”. Joan Pere Gómez ha afegit que “els vehicles elèctrics s’han de poder carregar a tots els ports de la costa ebrenca gestionats per l’empresa pública”.