24 de mayo de 2022 | Actualizado 20:19

Catalunya aspira a liderar l’arribada de la vinyeta a Espanya

Calvet ha afirmat que aquest model “cal que sigui implementable en tot l’Estat o, si escau, només a Catalunya com a proba pilot”
E.M.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha afirmat que el model de la vinyeta “cal que sigui implementable en tot l’Estat o, si escau, només a Catalunya com a proba pilot”. Aquest sistema, que seria compatible amb peatges urbans de congestió i amb el pagament per la distància recorreguda, es presenta com a resposta al manteniment de les vies d’altes prestacions davant la finalització aquest any de concessions de peatge com a l’AP-7 entre Alacant i Tarragona. D’aquesta forma, Calvet ha assegurat que l’objectiu és aconseguir “una Catalunya lliure de peatges i amb un model que respongui a la més rabiosa modernitat, a una directiva europea que tarifiqui en funció de qui contamina, paga”.

El conseller ha realitzat aquestes declaracions en acabar la darrera reunió del grup de treball de la Generalitat sobre gestió i finançament del sistema de vies d’altes prestacions. Constituït el darrer desembre a partir d’una resolució del Parlament de Catalunya, el seu objectiu ha estat el d’estudiar la configuració de la xarxa de vies d’altes prestacions com a un sistema de servei públic i sostenible des del punt de vista ambiental i financer. En desaparèixer les barreres, la Generalitat ha defensat que “s’eliminaran els reencaminaments per evitar peatges” i que, en conseqüència, “es millorarà la fluïdesa del trànsit i es reduiran les emissions”. Així mateix, un altre avantatge que l’administració pública catalana ha destacat és l’eliminació dels greuges territorials pel que fa a les diferències d’accés a aquestes vies.

“Demanarem immediatament la constitució d’una comissió bilateral amb el ministeri de Foment”
Damià Calvet Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

Calvet ha expressat la seva intenció d’informar el Parlament de Catalunya “tan ràpid com sigui possible” sobre les conclusions i recomanacions consensuades pel grup de treball i ha anunciat que traslladarà el resultat al Govern de l’Estat i a la Unió Europea. A més, ha assenyalat que “demanarem immediatament la constitució d’una comissió bilateral entre el departament de Territori i Sostenibilitat i el ministeri de Foment per parlar amb concreció del treball realitzat i de les etapes que s’han d’anar consumint”.

A la taula de treball s’han incorporat actors com ara el ministeri de Foment, l’Ajuntament de Barcelona o l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), entre d’altres. En aquest sentit, Calvet ha ressaltat el “consens” al qual s’ha arribat pel que fa als “principis inspiradors” del nou sistema, com la seva alineació amb les pràctiques europees de gestió de la mobilitat o l’establiment d’un sistema integral. “La situació de no-model genera ineficiència i manca d’equitat”, ha assegurat la Generalitat. Per aquest motiu, ha afegit que “l’establiment d’un servei públic en xarxa superarà aquesta situació”.

Membres com el Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya o l’AMB proposen alternatives diferents

No obstant això, tot i el consens en aquests principis, alguns dels membres del grup de treball han mostra opinions divergents sobre quin ha de ser el futur dels peatges. El Consell Assessor d’Infraestrucutres de Catalunya, que també ha format part del debat, defensa des de fa més d’un any un model uniforme d’autopistes en el qual el pagament sigui “variable en funció del nivell de contaminació que generen”, a més d’aplicar la tarificació tant a les vies d’alta capacitat com a les alternatives. O l’AMB, que ha manifestat el seu desig de que es mantinguin els peatges d’autopistes com Martorell, Mollet i El Maresme, la concesió de les quals finalitzarà el 2021.