21 de junio de 2024 | Actualizado 13:33

El port de Tarragona consolida un nou servei ferroviari de cereals amb Saragossa

Tres cops per setmana, un tren amb 17 vagons carrega 3.000 tones de cereals amb destinació Zuera, des d’on es distribueixen a diferents llocs
El servei s'està duent a terme tres cops setmanals | Port de Tarragona

El port de Tarragona ha posat en marxa, durant aquest any 2019, una nova operativa de càrrega de productes agroalimentaris en ferrocarril. Tres cops per setmana, un tren amb 17 vagons carrega 3.000 tones de cereals amb destinació Zuera (Saragossa), on el grup Alendi disposa de diverses fàbriques de pinsos, i des d’allí es distribueix a diferents llocs. Aquest servei, gestionat per l’operador ferroviari Go Transport, “suposa un salt qualitatiu i quantitatiu en la cadena logística i ofereix un millor servei als clients, tant des del punt de vista econòmic com en sostenibilitat, tenint en compte que cada tren operat equival a 35 camions carregats”, segons s’apunta des de la infraestructura tarragonina.

La càrrega d’un d’aquests trens amb productes agroalimentaris equival a 35 camions

Aquesta operativa suposa per al port un gran potencial per transportar mercaderies per ferrocarril amb destinació a les zones de Madrid, València i Zaragoza. Per això, des del departament comercial de l’autoritat portuària es treballa per sumar nous clients al servei de llançadora ferroviària per al moviment d’agroalimentaris. Les empreses estibadores que desenvolupen aquesta activitat són Ership i Euroports, tot i que es preveu que s’afegeixin més operadors a aquesta iniciativa. Per a la manipulació d’aquestes càrregues, les diferents terminals i instal·lacions de l’enclavament estan dotades de maquinària especialitzada. 

LIDERATGE EN PRODUCTES AGROALIMENTARIS
Històricament, el port de Tarragona lidera els moviments de cereals i farines, a més dels pinsos i farratges, a escala estatal. Actualment, és el primer port de la Mediterrània en productes agroalimentaris a granel, superant els cinc milions de tones anuals. Per a l’emmagatzematge d’aquests productes, disposa de 260.000 metres quadrats de superfície coberta, xifra només equiparable a les capacitats de la infraestructura en l’emmagatzematge de líquids a granel. Pel que fa al moviment de mercaderies per ferrocarril, l’any passat es van moure a les instal·lacions portuàries tarragonines poc menys d’1,5 milions de tones.