2 de diciembre de 2021 | Actualizado 14:17

Barcelona preveu multes de fins a 1.800 euros per incomplir la zona de baixes emissions

Les sancions començaran al mes d’abril de 2020, però la ordenança estableix també una moratòria d’un any per a les furgonetes i camions més contaminants
Les autoritats assistents a la presentació de la proposta d'ordenança municipal | Generalitat de Catalunya

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dilluns una proposta d’ordenança municipal que preveu multes de fins a 1.800 euros per als vehicles que incompleixin la normativa a la zona de baixes emissions de l’àmbit de les Rondes de Barcelona, que entrarà en vigor l’1 de gener de 2020. Aquesta normativa comportarà la prohibició de circular per aquesta zona per als vehicles que no tenen etiqueta ambiental de la Dirección General de Tráfico (DGT), els més contaminants. La posada en marxa, el primer dia de l’any, coincidirà amb l’entrada en vigor del decret de situació d’emergència climàtica a Barcelona, i que implica la posada en marxa de tot un seguit d’altres mesures. Les sancions es començaran a aplicar al mes d’abril, però l’ordenança estableix també una moratòria d’un any per a les furgonetes i camions més contaminants, temps en què les empreses hauran d’adaptar-se a la nova normativa. La proposta d’ordenança presentada haurà de ser aprovada prèviament al ple de l’Ajuntament de Barcelona de desembre.

L’objectiu de la mesura és preservar la millora de la qualitat de l’aire i la salut pública, reduint la contaminació ambiental i apropar els nivells de contaminació de la ciutat als recomanats per l’OMS i complir amb els valors límits de la qualitat de l’aire legalment establerts. Cal destacar que la Comissió Europea va reclamar, al mes de juliol, un reforç dels plans de la qualitat de l’aire a Barcelona i Madrid.

CALVET APOSTA PER ZBE EN TOTES LES CIUTATS GRANS
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha assistit a la presentació de la proposta, ha explicat que “la Generalitat coordina i lidera les polítiques de millora de la qualitat de l’aire i aposta per estendre les zones de baixes emissions de contaminants a totes les ciutats grans de Catalunya, no només com a mesura correctora, sinó també com a mesura de prevenció”.  D’aquesta manera, ha detallat, a nivell legislatiu la mesura s’inclourà en la nova llei de Protecció de l’Atmosfera, la memòria de la qual va aprovar el Govern fa pocs dies, i exposarà la manera com els ajuntaments podran fer i desenvolupar aquestes zones. 

La ZBE implica una àrea de més de 95 km quadrats que inclou, totalment o parcial, els municipis de Barcelona (a excepció de la Zona Franca – Industrial i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs. La proposta d’ordenança estableix que la restricció es produeixi en la franja horària compresa entre les 7h i les 20 hores en dies laborables -de dilluns a divendres. Durant la nit, caps de setmana i festius, la circulació no estarà restringida.

S’espera que la mesura faci que uns 50.000 vehicles al dia deixin de circular per la zona de baixes emissions

Barcelona és la primera ciutat de l’Estat a aplicar aquesta mesura a tot el seu territori, que ja funciona a ciutats com Londres, Berlín, Amsterdam o Roma, entre d’altres. S’espera que la mesura faci que uns 50.000 vehicles al dia deixin de circular per la Zona de Baixes Emissions, i que en cuatre anys aquesta reducció sigui d’uns 125.000 vehicles.

L’ordenança recull un seguit d’exempcions a la mesura en cas de vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda i els vehicles de serveis essencials: mèdics, funeraris, protecció civil, bombers, policia, etc. El control del compliment es realitzarà mitjançant un sistema de lectura de matrícules i una plataforma tecnològica.