16 de octubre de 2021 | Actualizado 6:29
Narcís Pavón, Mercè Conesa i Igor Van Den Essen han encapçalat la presentació dels nous vehicles elèctrics de APM Terminals Barcelona | E.M.

Les terminals de contenidors de Barcelona acceleren la seva transició energètica

APM Terminals Barcelona redueix en una tona les emissions anuals de CO2 amb la incorporació de les primeres unitats de vehicles elèctrics a la seva flota

L’Autoritat Portuària de Barcelona està abanderant l’estratègia i les polítiques encaminades a reduir l’impacte de les activitats en les seves instal·lacions. No obstant això, com ha reconegut la seva presidenta, Mercè Conesa, “necessitem que les grans companyies facin passos en la mateixa direcció” per a reduir emissions i lluitar contra el canvi climàtic, com els que estan donant APM Terminals Barcelona i BEST, les dues terminals de contenidors del port. Mercè Conesa ha felicitat a APM Terminals Barcelona per la seva aposta pel vehicle elèctric, que evitarà més d’una tona d’emissions anuals de diòxid de carboni (CO2). També ha recordat que l’ens que presideix està compromès amb l’emergència climàtica i està treballant en “calendaris concrets per a aconseguir una reducció d’emissions del 30% en 2030”, en el qual l’electrificació dels molls serà una iniciativa clau per a aconseguir-lo.

La terminal concesionada al grup Maersk ha adquirit quatre vehicles elèctrics i ha instal·lat els corresponents punts de recàrrega alimentats amb panells fotovoltaics. El director general de la terminal, Narcís Pavón, ha manifestat que es tracta de “un petit pas” més en la seva política de disminució d’emissions, però “esperem que sigui un primer pas i un exemple per que la comunitat portuària pugui prendre mesures similars”. Per part seva, el màxim responsable de les terminals europees de APM Terminals, Igor Van Den Essen, ha qualificat el projecte de transició energètica iniciat per APM Terminals Barcelona com “un exemple a seguir per a la resta de les terminals a nivell europeu”.

“Les zero emissions d’aquests vehicles contribueixen a reduir la nostra petjada ambiental”
Narcís Pavón Director general de APM Terminals Barcelona

En línia amb el compromís per minimitzar l’impacte mediambiental generat per la seva activitat, APM Terminals Barcelona ja va implementar diverses mesures per a maximitzar l’eficiència energètica al llarg de 2018. Precisament, es compleix un any des que el 100% del consum elèctric utilitzat en la terminal de Barcelona prové d’energies renovables. A més, es van modernitzar els quadres elèctrics dels refrigerats, s’han substituït equips d’aire tradicionals per uns altres de menys consum i s’ha implementat il·luminació LED, entre altres actuacions. Totes aquestes iniciatives han dut a terme per a una major eficiència en el consum elèctric, han recordat des de APM Terminals.

Per part seva, la terminal de Hutchison Ports en el port de Barcelona (BEST) ha aprofitat també la celebració de l’esdeveniment global GoGreen, marc creat pels principals operadors portuaris del món en el qual s’han presentat els nous vehicles elèctrics de APM Terminals, per a recordar el seu “compromís ambiental i amb l’entorn”. De fet, de forma addicional a les activitats en matèria de sostenibilitat per als seus empleats, el conseller delegat de BEST, Guillermo Belcastro, ha subratllat que les instal·lacions són de les “més eficients energèticament”. Referent a això, Belcastro ha destacat que el fet de tractar-se d’una terminal semiautomatitzada li ha permès reduir el 56,4% les emissions de CO2 directes per teu respecte a una instal·lació manual. El conseller delegat de BEST també ha posat en valor la seva aposta per la connectivitat i ha recordat que “el transport ferroviari permetria una reducció del 80% de les emissions”.