15 de junio de 2021 | Actualizado 19:08

Es restableix la circulació a La Jonquera després de 24 hores bloquejada per manifestants

CETM i Astic han mostrat la seva perplexitat per la no intervenció davant el bloqueig del pas fronterer amb França en l'AP-7 durant un dia sencer
Treballs previs per a restablir el trànsit en l'AP-7 a La Jonquera després de la mobilitzacions | Twitter JUPOL

Les mobilitzacions i els talls de carreteres i autopistes han marcat el transcurs dels últims dies a Catalunya. Després de la vaga general del passat dia 18 d’octubre, en la qual es van multiplicar aquests talls per la xarxa viària catalana, s’ha tornat a una certa normalitat aquest dissabte. Malgrat això, s’ha mantingut tancada l’AP-7 al seu pas per La Jonquera (Girona) en sentit Sud, és a dir, des de França cap a Espanya fins al migdia d’avui.

Com ha denunciat la patronal del transport per carretera espanyol CETM, s’ha mantingut tancada pels manifestants durant 24 hores. “Milers de vehicles i els seus conductors s’han vist paralitzats durant més de 24 hores, sense cap possibilitat d’accedir a altres vies de fuita, i sense comptar amb els mínims serveis bàsics”, han lamentat des de la confederació d’empreses de transport. Tot això, segons CETM, ha posat en risc, a més, “les mercaderies que transporten, com és el cas de les peribles (fruites i hortalisses), en el transport de les quals Espanya és el líder europeu”. Aquesta associació empresarial ja va expressar el divendres 18 d’octubre, durant la vaga general a Catalunya, que estudiava reclamar pels danys ocasionats derivats dels bloquejos en la xarxa viària.

Per part seva, el director general de la Asociación de Transporte Internacional por Carretera (Astic), Ramón Valdivia, s’ha expressat en termes semblants a CETM a través de twitter: “És inadmissible que una situació així, en un punt neuràlgic com és aquest pas fronterer hagi durat un dia sencer”. Aquesta situació s’ha produït, segons el parer de la patronal d’empreses de transport CETM, per “la desídia de les administracions, estatal i catalana”, que “ha posat en greu risc la seguretat i el benestar dels nostres conductors, així com l’economia de les empreses de transport afectades, sense oblidar que la impossibilitat de complir amb els serveis de transport implicarà importants problemes en tots els sectors d’activitat”.