14 de julio de 2024 | Actualizado 16:57

Catalunya crea el Consell per a la Internacionalització de la Logística

Els integrants públics d’aquest nou organisme aspiren a millorar la coordinació en les actuacions a l’exterior i donar suport, amb elles, al sector privat
Isidre Gavín (Territori i Sostenibilitat) i Mercè Conesa (port de Barcelona), al centre de la imatge, acompanyats per Enric Ticó (Cimalsa i Fundació Cetmo), Joan Romero (Acció), Santiago Bassols (BCL) i Jordi Fornós (Cimalsa) | Generalitat de Catalunya

Diverses institucions i organismes públics relacionats i vinculats a la logística i al transport han sumat esforços per a, entre objectius, potenciar la capacitat d’actuació conjunta a l’exterior. Amb aquest primer objectiu, s’ha constituït el Consell Assessor per a la Internacionalització de la Logística de Catalunya, un instrument creat per les conselleries de Territori i Sosteniblitat i d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, els ports de Barcelona i Tarragona, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, l’empresa pública Cimalsa i la Fundació Cetmo.

A més d’impulsar actuacions internacionals de les entitats i institucions catalanes sota una plataforma única, els promotors d’aquest consell assessor persegueixen l’exportació de “les millores pràctiques en infraestructures (també en els àmbits de la gestió i la tecnologia) i el transport, tant en l’àmbit públic com en el privat, mitjançant projectes de consultoria”. Amb això, reforçaran també “la posició d’empreses privades catalanes a l’exterior”. Així mateix, el consell assessor es compromet a impulsar “les relacions amb les institucions financeres multilaterals, amb la finalitat de trobar finançament per dur a terme projectes d’interès mutu”.

Els promotors de la iniciativa han llençat, en la seva reunió constitutiva, un pla d’acció per aconseguir els seus objectius

Per aconseguir aquests objectius, en la reunió constitutiva d’aquest instrument, s’ha aprovat també el seu pla d’acció. Dintre d’aquest, es preveuen mesures per analitzar la presència a l’exterior de les entitats associades. D’aquesta manera, s’avaluarà “l’interès de dur a terme accions i projectes conjunts i/o impulsar i potenciar noves activitats internacionals, la identificació de les millores pràctiques i coneixements exportables o l’establiment de reunions i contactes amb empreses de consultoria i enginyeries catalanes per estudiar com el consell assessor pot facilitar i potenciar actuacions internacionals”, han manifestat des de la Generalitat de Catalunya.

En l’àmbit del finançament  d’aquestes activitats, el nou òrgan analitzarà “programes de finançament de les institucions financeres multinacionals en l’àmbit de la logística, el transport i les infraestructures i establirà contactes bilaterals i conjunts per definir projectes i identificar possibles fonts de finançament”. En aquesta línia, els integrants del Consell Assessor per a la Internacionalització de la Logística a Catalunya han qualificat d’”interessant” experiències com el conveni de col·laboració que s’ha establert entre Cimalsa-Íleon i el ministeri de Coordinació de la Producció, Treball i Competitivitat d’Equador, a través del qual es va dur a terme el pla de logística del país sudamericà.