20 de abril de 2021 | Actualizado 19:15
Port de Yokohama | Ministeri de Terra, Infraestructura, Transport i Turisme del Japó

Catalunya busca noves oportunitats de negoci al Japó

Comença una missió empresarial del port de Barcelona encapçalada per la seva presidenta i els consellers de Territori i Empresa, Damià Calvet i Àngels Chacón

La missió empresarial de l’Autoritat Portuària de Barcelona al Japó ha començat aquest divendres, 8 de novembre, protagonitzada per una delegació de més de 60 professionals del sector de la logística i el transport a Catalunya. El viatge, que s’extendrà fins al 14 de novembre, es troba encapçalat per la presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. A més, també compta amb la participació del secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín; la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya; i la directora de l’oficina d’ACCIÓ a Tòquio, Yuko kijimoto.

“L’objectiu de la missió és incrementar les relacions comercials i els vincles institucionals entre Catalunya i el país asiàtic, afavorint l’establiment d’unes bases sòlides de col·laboració”, ha explicat l’autoritat portuària. En aquest sentit, segons les últimes dades proporcionades pel port català, “el bon moment pel qual passen les relacions entre la UE i el Japó” s’han deixat notar en els tràfics dels últims mesos, amb un creixement que s’apropa al 10%.

L’objectiu de la missió és incrementar les relacions comercials i els vincles institucionals entre Catalunya i el Japó

Per la seva banda, la Generalitat ha informat que les exportacions catalanes al Japó s’han triplicat en els darrers 10 anys fins als 840 milions d’euros el 2018, la xifra més alta de la sèrie històrica i el 33,6% del total de l’estat. Actualment 2.629 empreses catalanes exporten al Japó, mil d’elles de forma regular. “la missió permetrà posicionar a Catalunya com a una economia oberta i dinàmica, fomentar l’atracció d’inversions japoneses a Catalunya i potenciar les oportunitats de negoci de les empreses”, han assegurat des de la Generalitat.

“La missió es desenvoluparà en un moment econòmic molt important, tenint en compte que el febrer la Unió Europea i el Japó van crear una de les més grans àrees de lliure comerç del món, amb l’entrada en vigor del Tractat de Lliure Comerç entre el Japó i la UE”, ha recordat l’autoritat portuària. “Posteriorment, el 27 de setembre, la Comissió Europa i el Japó van signar una associació sobre connectivitat sostenible i infraestructures de qualitat, que té la finalitat de coordinar projectes de transport, energia i digitals que enforteixin encara més els llaços entre Europa i Àsia”.

849 milions d’euros

Les exportacions catalanes al Japó s’han triplicat en els darrers 10 anys fins als 849 milions d’euros el 2018

En l’organització de la missió el port català ha comptat amb el suport de l’ambaixada d’Espanya al Japó, la Generalitat de Catalunya, el Cercle Empresarial Japó Espanya, la Fundació Consell Espanya Japó, Foment del Treball, PIMEC, The Japan Chamber of Commerce and Industry i Jetro, a més de la col·laboració de Bergé, Idom, Empreses Msiques, Freixenet, Nippon Express i SIL Barcelona.

AGENDA DEL VIATJE
El programa de la missió inclou una jornada empresarial en la qual es presentarà l’oferta marítima i logística del port, un seminari tècnic de duanes, i reunions i visites bilaterals entre empreses de sectors diversos com els de l’automoció, els videojocs, la química o les energies renovables, entre d’altres. En aquest sentit, la jornada empresarial busca presentar al teixit empresarial japonès les solucions que el port de Barcelona ofereix als importadors i exportadors, a més d’explorar oportunitats d’inversió.

Per altra banda, el proper dimarts, 12 de novembre, la delegació catalana visitarà el port de Tòquio i el dimecres 13 el port de Yokohama, el primer port comercial del país. Concretament, en ell la delegació catalana farà un recorregut per les instal·lacions de Shinko Futo Terminals. A més, Calvet i Chacón participaran en l’acte ‘Japan-Catalonia: New business opportunities”, que comptarà amb la presència de més de cent empreses i associacions japoneses.