Catalunya teixeix complicitats per treure rèdit al tractat de lliure comerç amb el Japó

El tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i el Japó, que va entrar en vigor el passat mes de febrer, està afavorint l’intercanvi de béns entre els dos. En aquest context, l’Autoritat Portuària de Barcelona i dues conselleries de la Generalitat de Catalunya, Territori i Sostenibilitat i Empresa i Coneixement, han iniciat els primers contactes en el marc de la missió empresarial del port català amb el país asiàtic.
Els participants en la conferència inaugural celebrada a Tòquio d’aquesta missió empresarial han coincidit en les oportunitats que obre el tractat de lliure comerç. De fet, ja es comencen a constatar algunes tendències.
+14,4%
El valor de les mercaderies per via marítima entre Catalunya i el Japó ha crescut el 14,4% en els cinc primers mesos del tractat de lliure comerç
En els cinc primers mesos des de la seva entrada en vigor (de febrer a juny d’aquest any), el comerç marítim entre Espanya i el Japó ha crescut el 10,9% i s’ha situat en un valor de la mercaderia de 1.935 milions d’euros. En aquest mateix període, els intercanvis per via marítima fets amb Catalunya han arribat a una quota del 47,1% del total en valor, un punt i mig més que en el mateix període de l’any anterior. A més, el comerç marítim entre Catalunya i el Japó ha crescut a un ritme del 14,4% en termes econòmics, un percentatge de creixement que és molt superior en el cas de les importacions. Per tant, aquestes xifres mostren que el tractat està afavorint que els nous tràfics entre Espanya i el Japó es canalitzin en gran part a través del port de Barcelona.
El director de Ports i Badies del ministeri d’Infraestructures i Transport del Japó, Masayuki Takada, ha assenyalat durant la seva intervenció que “el tràfic del Japó amb el port de Barcelona està creixent cada cop més” i, per això, aquesta missió empresarial “se celebra en unes circumstàncies oportunes”. Takada ha subratllat l’augment de les ventes de vi i carn de porc d’Espanya al Japó. Més enllà d’aquests dos productes, l’ambaixador espanyol al Japó, Jorge Toledo, ha afegit que s’està incrementant el volum de productes químics i béns d’equip. En tot cas, Masayuki Takada s’ha mostrat convençut de que el tractat de lliure comerç activarà encara més la logística i incrementarà els fluxos marítims amb Europa.
“El Japó és un mercat madur que ens pot oferir moltes més oportunitats”
Mercè Conesa Presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona
Per la seva part, la presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa, ha recordat que “el Japó és un mercat madur que ens pot oferir moltes més oportunitats”. A més de potenciar les trobades bilaterals empresarials, el port català també farà, en el transcurs de la missió empresarial, diverses reunions per explorar aquestes oportunitats. Entre elles, Mercè Conesa ha destacat la trobada prevista amb el gegant del sector tèxtil japonès Uniqlo, que està desembarcant amb botigues pròpies a Espanya. També hi haurà una reunió amb Nissan, fabricant amb factoria pròpia al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, i que està apostant pel vehicle elèctric, un producte que és estratègic per refermar Barcelona com a hub del sector de l’automoció, segons ha explicat la presidenta del port català.
“Els nostres idiomes són molt diferents, però en els negocis parlem el mateix des de fa 30 anys”
Àngels Chacón Consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya
La consellera d’Empresa i Coneixement de Catalunya, Àngels Chacón, ha manifestat que “el Japó és un dels nostres principals socis comercials fora de la UE”. Concretament, “les exportacions catalanes al Japó s’han multiplicat per tres en els darrers 10 anys, fins assolir els 848,4 milions d’euros en el 2018”, ha manifestat Chacón. Amb l’objectiu de fomentar aquests intercanvis, la consellera d’Empresa i Coneixement té previstes 12 trobades amb empreses japoneses de sectors tan diversos com el turisme, les noves tecnologies o l’automoció.
La primera oficina comercial de la Generalitat de Catalunya es va establir a Tòquio el 1988, ha recordat Àngels Chacón. Aquesta decisió mostra, segons la consellera, que tot i que “els nostres idiomes són molt diferents, en l’àmbit dels negocis fa més de 30 anys que hem demostrat que parlem el mateix llenguatge”.
MÉS DE 190.000 PASSATGERS INDIRECTES ENTRE BARCELONA I TÒQUIO
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, també ha format part de la delegació catalana. “Aspirem des de Catalunya a tenir un vol directe entre Barcelona i Tòquio”, ha recordat Calvet. “Estem treballant-hi des de fa anys i treballarem en aquesta missió empresarial per disposar d’aquest vol directe”. El conseller de Territori i Sostenibilitat ha situat aquest enllaç aeri directe com la prioritat número ú de la llista de potencials connexions en les que treballa el seu departament i el Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona. Damià Calvet ha situat en els 190.000 passatgers directes el volum entre Barcelona i Tòquio. Aquesta xifra “justifica plenament l’establiment d’un vol directe” i, per això, “estem treballant per aconseguir-ho tan aviat com sigui possible”.
“Aspirem des de Catalunya a tenir un vol directe entre Barcelona i Tòquio”
Damià Calvet Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya
A més d’avançar en aquest futur enllaç aeri, Calvet ha destacat la visita a l’operador ferroviari Japan Railway i la reunió amb el ministre japonès d’Infraestructures i Transport. En el primer cas, el conseller de territori i Sostenibilitat ha assenyalat que l’objectiu és “conèixer millor el sistema de transport públic del Japó per establir vincles que permetin millorar el nostre”. En el cas de la trobada amb el ministeri, es tracta, per una part, de “buscar noves idees” i, per l’altre, de “compartir els nostres èxits i la nostra manera d’entendre la sostenibilitat, la mobilitat o la logística, entre d’altres”.