24 de noviembre de 2020 | Actualizado 16:50
Manifestants aquest matí a La Jonquera | CETM

Els transportistes critiquen la passivitat de les autoritats davant el tall a La Jonquera

Els manifestants ocupen des de les nou del matí l’autopista AP-7, en una protesta que preveuen allargar fins al dimecres

Els manifestants de la plataforma Tsunami Democràtic han ocupat des de les nou del matí l’autopista AP-7 a l’altura de La Jonquera (Girona) i encara es manté tancada, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Els talls han provocat retencions de més de tres quilòmetres en aquesta via i de fins a 12 quilòmetres en la carretera N-II a causa dels desviaments. “Una vegada més observem perplexos com el Govern no es pren de debò els nostres avisos”, ha lamentat la principal patronal espanyola del sector, CETM. “Tornem a estar bloquejats i sense possibilitat de realitzar la nostra activitat amb normalitat, amb el cost econòmic i social que això suposa”, ha afegit.

Per part seva, el departament de Mercaderies del Comité Nacional del Transporte por Carretera (CNTC), del qual forma part CETM, ha manifestat la seva “més enèrgica protesta davant la inacció per part de les autoritats d’un fet que ja havia estat anunciat”. En aquest sentit, CETM ha ressaltat que “ja vam avisar la setmana passada a presidència del Govern i als ministres d’Interior i Foment que això podia passar, perquè estiguessin previnguts sobre aquest tema”. Els promotors de les mobilitzacions aspiren a mantenir el tancament de l’autopista fins dimecres que ve i, entre altres, han instal·lat un escenari en la via, el principal nus per a la mobilitat de mercaderies per carretera entre Espanya i la Unió Europea amb un trànsit aproximat de 20.000 camions diaris.

Les associacions del sector lamenten que no s’hagin tingut en compte els seus advertiments

Per la seva part, la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte en España (Fenadismer) ha criticat “l’actitud passiva i de connivència” del govern català i l’ha qualificat com a “sorprenent, tenint en compte que des de ja fa diversos dies es venia anunciant la mobilització a les xarxes socials”. A més, Fenadismer ha denunciat que els camions no puguin abandonar l’autopista sota sanció de 500 euros. Per això, ha reiterat la seva sol·licitud a la Generalitat de Catalunya per a què anul·li de manera temporal la prohibició que impedeix als camions circular per carreteres nacionals.

Pel que fa a això, el CNTC ha lamentat que “els únics que li donen al transport la importància que té com a motor de l’economia són els que pretenen desestabilitzar el normal funcionament de la societat”. A més, ha afegit que aquests “es beneficien de la completa manca de resposta per part dels que tenen encomanat el compliment de la llei i el respecte de l’ordre establert” i ha fet una crida a “adoptar mesures urgents”. “Cada hora que un camió romana immobilitzat li suposa un cost aproximant de 55 euros, segons càlculs de la Unió Europea”, ha afegit Fenadismer.

LA GRAN PATRONAL CATALANA RECLAMA CONTUNDÈNCIA
Per la seva banda, pel que fa a les protestes, la patronal catalana Foment del Treball també ha demanat “restablir les infraestructures estratègiques per garantir la mobilitat”. A més, l’entitat presidida per Josep Sánchez  necessària “una declaració contundent del president de la Generalitat, Quim Torra, per a evitar l’aïllament i el bloqueig econòmic de Catalunya”.

En aquest sentit, Foment ha reiterat que “animar a les mobilitzacions, les protestes ciutadanes i l’ocupació d’infraestructures catalanes des de la Generalitat, que té el deure i l’obligació de preservar la seguretat ciutadana i el normal funcionament dels serveis públics, representa una extrema contradicció que deriva en la confrontació entre manifestants i cossos de seguretat”. A més, ha afegit que “més enllà de les consideracions polítiques que legítimament pugui defensar cadascú, és urgent garantir la mobilitat per continuar l’activitat econòmica i empresarial”.