24 de noviembre de 2020 | Actualizado 16:50
Bloqueig a la N-II a l’altura de La Jonquera | CETM

Els transportistes xifren en 100 milions les seves pèrdues pels bloquejos del procés

Es reobre La Jonquera, però es multipliquen les talls en diferents punts de la xarxa viària catalana i es traslladen també al punt fronterer d'Irún

L’Asociación del Transporte Internacional por Carretera (Astic) ha xifrat en més de 100 milions d’euros les pèrdues directes per al transport per carretera pels bloquejos succeïts des de la sentència del procés. Segons ha explicat l’associació de transportistes, aquests danys es deriven “de la pèrdua de facturació i de càrregues, del trencament de rutes logístiques i del dany comercial amb els clients”. Tot i que les forces policials han desallotjat aquest matí els manifestants de la plataforma Tsunami Democràtic que bloquejaven des d’ahir l’autopista AP-7 a l’altura de La Jonquera, una via que ha estat tallada durant més de 30 hores, els bloquejos intermitents s’han multiplicat en altres punts de l’autopista i de la xarxa viària catalana. A més, s’han produït protestes per donar suport a les mobilitzacions independentistes catalanes en el pas fronterer per Irún (País Basc), a l’AP-8, i s’han arribat a registrar fins a 16 kilòmetres de retencions.

“És indignant el comportament d’un moviment que es titlla de democràtic, actuant de forma organitzada contra els drets de milers de ciutadans i transportistes als quals no se’ls deixa treballar”, ha denunciat el secretari general de la Confederación Española de Transporte de Mercancías (CETM), José María Quijano. Per la frontera d’Irún transiten diàriament uns 18.000 camions, segons dades proporcionades per l’associació de transportistes de Fenadismer, xifra que suposa el 40% de les mercaderies espanyoles per carretera amb destinació a la Unió Europea. “Confiem en que, per part de la policia foral basca, es garanteixi el dret a la lliure circulació de persones i mercaderies en la frontera d’Irún, sense que es vegi afectat per les manifestacions que es portin a terme”, han expressat en un comunicat.

500 milions d’euros

Estimació del total de pèrdues dels sectors productius pels bloquejos en carretera

“A més de l’incalculable dany directe als nostres conductors retinguts contra la seva voluntat, el perjudici a les empreses de transport té un efecte multiplicador en la resta de sectors productius que han resultat afectats, amb una estimació de més de 500 milions d’euros en total de pèrdues”, ha afirmat el director general d’Astic, Ramón Valvidia. En aquest sentit, l’associació ha reclamant l’apertura d’una tercera via de pas fronterer a França a través dels Pirineus d’Osca (Aragó), que ha qualificat “d’estratègica” i de “necessària com a alternativa veritable als actuals passos de Guipúscoa i Girona”.

“Com és possible que per una autopista, que tots sabem que està prohibit que hi hagi vianants, hagin estat entrant per reforçar el bloqueig, i ningú impedeixi que això es produeixi?”, ha comentat el president de Fenadismer, Julio Villaescusa, a una entrevista concedida a Cadena Ser. “Els meus companys d’Europa em diuen que estan sorpresos, que com pot succeir això”. El president d’Astic, Marcos Besante, ha afegit que “és competència dels Estats espanyol i francès que garanteixin que aquest tipus d’atacs no assoleixin les seves finalitats i garantir la lliure circulació de persones i mercaderies”.

Astic reclama l’apertura d’una tercera via de pas fronterer a França a través dels Pirineus d’Osca

Per la seda part, la Federación Española de Transporte Discrecional de Mercancías (Fetransa) ha puntualitzat que el sector del transport “no és solament una sèrie de números que han de quadrar a final de mes” i també han destacat les condicions dels camioners parats. “No ens referim només als drets del codi del comerç, sinó als seus als seus drets més bàsics: la conciliació de la vida laboral, el desenvolupament del seu treball en condicions de dignitat i seguretat, i el poder fer front al final de mes”, ha destacat la federació, entre d’altres.

Els transportistes han tornat a lamentar la manca d’acció per part de les autoritats. “Mentre el ministre de Foment comentava davant la premsa els resultats electorals del seu partit, milers de professionals del transport romanien retinguts durant hores i hores a la principal via de comunicació rodada amb la Unió Europea”, ha manifestat Valvidia. Segons les dades d’Astic, més del 70% de les exportacions espanyoles circulen per Girona i Guipúscoa. “Estem fats de què el sector del transport de mercaderies sigui el gran perjudicat de les protestes i demanem al Govern central que actuï amb determinació i sense esperar a noves convocatòries”, ha conclòs la CETM.