1 de noviembre de 2020 | Actualizado 9:54

El temporal d’octubre li costarà 30 milions d’euros a Adif a Catalunya

S’està actuant de forma simultània en nombrosos trams, principalment en la reconstrucció de la plataforma ferroviària i altres elements afectats
Estat de la via al seu pas per Salou després dels efectes del temporal del passat mes d'octubre a la costa de Tarragona | Adif

Adif continua treballant en les operacions de reposició de les infraestructures i instal·lacions ferroviàries en les connexions d’ample convencional entre Barcelona i Tarragona amb Lleida per Valls i Reus, que es van veure greument afectades pels efectes del temporal dels dies 22 i 23 d’octubre. Les primeres estimacions provisionals del gestor ferroviari xifren en gairebé 30 milions d’euros l’import de les reparacions necessàries per al restabliment de les infraestructures malmeses. Aquesta estimació s’anirà definint a mesura que avancin els treballs i s’avaluïn detalladament els danys, segons ha puntualitzat Adif.

Els últims informes tècnics han detectat fins a 70 punts amb danys de diferent nivell en diferents trams de la línia, com Puigverd de Lleida-Juneda, Juneda-Les Borges Blanques, Les Borges Blanques-La Floresta, La Floresta-Canal d’Urgell, Vinaixa-Riu Milans o Vimbodí-L’Espluga de Francolí. En pràcticament el 30% d’aquesta punts, el nivell de danys provocats pel temporal va ser “alt o molt alt, afectant el conjunt de la infraestructura i altres instal·lacions”. Entre les principals afeccions destaquen l’enfonsament de la plataforma en diversos punts, danys en talussos i terraplens i despreniments en trinxeres, afeccions en obres de fàbrica, desfregats de via per arrossegaments del balast i greus danys als subsistemes d’energia, comunicació i instal·lacions.

S’han detectat més de 70 punts, dels que gairebé el 30% presenta danys a nivell alt o molt alt

Actualment, s’està actuant de forma simultània a nombroses zones del traçat ferroviari amb operacions de sanejament, reconstrucció i protecció de la plataforma i millora del drenatge, per a posteriorment procedir amb la resta d’instal·lacions malmeses.

A més, després de la retirada del material mòbil de mercaderies entre Puig verd de Lleida i Juneda i la retirada de la càrrega que transportava el tren que va quedar aturat a l’estació de Vinaixa, s’estan duent a terme els preparatius per hissar la locomotora del tren de mercaderies situada entre Vinaixa i L’Espluga de Francolí. Segons han explicat des del gestor ferroviari, aquests treballs d’hissat de la locomotora no es podran dur a terme fins a rebre l’autorització per part de Red Eléctrica de España (REE), ja que l’alçada de les grues que han d’actuar podria afectar la línia d’alta tensió que creua amb el traçat ferroviari en aquest punt.  En aquest moment, Adif ja ha realitzat les feines de condicionament de les plataformes de treball necessàries per a les operacions d’hissat de la maquinària afectada, que duen a terme les empreses de transport ferroviari. En paral·lel, s’han realitzat estudis hidrològics i dut a terme càlculs hidràulics i estructurals de les noves obres de fàbrica mitjançant marcs prefabricats que aniran situades sota les vies. A més, ja s’estan executant les proteccions de la plataforma ferroviària que s’han de restituir.

Per altra banda, s’ha pogut finalitzar la reparació de la via en els punts on únicament s’havien produït afeccions a la capa de balast en el trajecte Vinaixa-L’Espluga de Francolí. A més, a la zona de Juneda i amb l’objecte de simultaniejar les necessitats de la comunitat de regants i l’execució de les obres, s’ha realitzat un canal provisional desviant l’existent, per poder entrar a actuar en aquest tram.