19 de agosto de 2022 | Actualizado 22:25
Reunió de treball d'Àngels Chacón amb el responsable de comerç internacional del consolat del Regne Unit a Barcelona | Empresa i Coneixement

La Generalitat xifra en fins a 2.000 milions d’euros l’impacte d’un Brexit sense acord

Uns 50 productes catalans, que sumen més de 1.500 milions d'euros en exportacions, es veurien afectats si no s'aconsegueix un pacte comercial

La conselleria d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya estima que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea sense acord comercial tindria un impacte negatiu per a l’economia catalana d’entre 1.200 i 2.000 milions d’euros acumulats en cinc anys. Segons càlculs de Acció, organisme dependent de la conselleria, aquesta xifra representa entre el 0,5% i el 0,8% del PIB de Catalunya.

L’Executiu català ha recordat que divendres que ve s’inicia un període d’11 mesos perquè la UE i Regne Unit busquin un Brexit amb acord comercial. En tot cas, i davant els antecedents d’aquest procés, “ens hem situat en el pitjor dels escenaris, com preveure que no hi hagi cap mena d’acord”, ha manifestat la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. “Esperem que l’acord es produeixi, però hem de començar a avaluar i mitigar els possibles efectes”. En aquest sentit, la consellera d’Empresa i Coneixement ha recordat que “fa més d’un any que estem treballant per a reduir els impactes del Brexit en la nostra economia i les nostres relacions comercials”.

“Ens hem situat en el pitjor dels escenaris, com preveure que no hi hagi cap mena d’acord”
Àngels Chacón Consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya

Chacón ha explicat que “el Regne Unit és el nostre cinquè soci comercial” i l’impacte “pot variar molt” en funció de si hi ha acord o no entre les parts. Concretament, la consellera ha assenyalat que s’haurà de realitzar un seguiment exhaustiu en àmbits com “els aranzels, la logística, els visats, o fins i tot el roaming o el permís de conduir”.

En cas de no aconseguir-se en el que resta d’any un acord comercial entre la UE i Regne Unit, Acció calcula que prop de 1.500 milions d’euros en exportacions d’uns 50 productes catalans es veuran afectats. “Es tracta del 37,6% de les vendes d’empreses catalanes en aquest país”, ha estimat la conselleria. Més enllà dels aranzels, “també cal tenir en compte aspectes com els controls en frontera, els permisos, les normes d’origen o aspectes fiscals i logístics, que també incidirien en les relacions comercials entre el Regne Unit i la Unió Europea en cas de no aconseguir un acord comercial”. A més, “podrien aparèixer noves barreres relacionades amb la fluctuació de la lliura, la protecció industrial, possibles prohibicions, canvis en els contractes internacionals i en la contractació de treballadors, entre altres”, han advertit des de la Generalitat.