28 de mayo de 2023 | Actualizado 19:18

Barcelona disposarà en sis mesos de les accions concretes per a electrificar els seus molls

La direcció general de l'autoritat portuària redactarà el Pla d'Actuació d'Electrificació per a identificar els treballs a dur a terme
Port de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcleona ha aprovat avui l’elaboració del Pla d’Actuació d’Electrifiació dels seus molls, amb l’objtecitu de tenir-los electrificats en un termini de set anys. La direcció general del port serà l’encarregada de redactar en sis mesos el pla, que haurà d’identificar “amb la màxima precisió possible” les actuacions que es duran a terme al complex portuari, així com la seva inversió. El port ha assegurat que es tracta d’un projecte “molt ambiciós” i que comptar amb el pla “és absolutament necessari”, tenint en compte la complexitat del projecte, els tràmits que hauran de superar-se i les inversions de gran calat necessàries, que superaran els 60 milions d’euros.

La iniciativa busca connectar els vaixells que atraquen en les seves instal·lacions a la xarxa elèctrica, de manera que aquests puguin apagar els seus motors i s’eliminin les emissions contaminants corresponents. Concretament, el port preveu el subministrament elèctric dels molls destinats al tràfic de creuers, car-carriers, portacontenidors i ferris. Pel que fa a això, el passat mes de març el port va sol·licitar la connexió en alta tensió a la Red Eléctrica Española per disposar d’una capacitat assegurada per a una potència de 80.000 kilowatts.

Aquesta sol·licitud consisteix en la construcció d’una connexió en alta tensió (220 kilowatts). El següent pas, en el qual el port ja està treballant, serà el disseny d’una infraestructura nova de xarxa elèctrica en mitja tensió, destinada en exclusiva a donar servei als vaixells atracats i separada de la xarxa de distribució actual. A més, l’autoritat portuària ha expressat la seva intenció d’impulsar la producció d’energies renovables, principalment fotovoltaica, per donar suport a aquesta electrificació.

NOVES CONCESSIONS EN LA ZAL I BEST
Durant la reunió del Consell d’Administració del port, celebrada aquest matí, s’ha aprovat així mateix la concessió d’una parcel·la a la ZAL Prat. La seva societat gestora, Cilsa, hi construirà allà un centre logístic amb una superfície de 13.328 metre quadrats. La concessió ha estat atorgada a partir de l’1 de febrer fins al 31 de desembre del 2041, o la duració màxima que es pot determinar en el futur per part del port.

Finalment, l’autoritat portuària també ha autoritzat a la Terminal Catalunya, titular de la terminal de contenidors BEST del Moll Prat, el desenvolupament en la seva concessió d’activitats complementàries relatives als contenidors. La terminal podrà omplir i buidar contenidors i portar a terme operacions de neteja, reparació i manteniment. Aquestes activitats es duran a terme en una superfície acotada, sempre que no constitueixin un impediment per al desenvolupament dels usos principals de la concessió o qualsevol de les seves obligacions.