20 de abril de 2021 | Actualizado 19:15

Cimalsa i Ferrmed col·laboren per a fomentar el canvi modal

L'empresa pública catalana i el lobby ferroviari analitzaran fórmules per a potenciar el tràfic ferroviari a través d'un estudi
Pexels

La companyia pública catalana Cimalsa, empresa adscrita a la conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i el lobby ferroviari Ferrmed han subscrit un acord de col·laboració per a l’elaboració d’un estudi de l’optimització del tràfic i el canvi modal. El principal objectiu de l’acord és, tal com han explicat ambdós organismes, “impulsar el traspàs modal cap al ferrocarril per a disminuir el 30% les emissions que suposa el sector del transport”. De la mateixa manera, un altre dels propòsits és millorar l’oferta i el nombre de connexions ferroviàries entre Catalunya i França.

L’estudi, que forma part del projecteTrails (Transnational Intermodal Links toward Sustainability) cofinançat per la Unió Europea a través del programa Poctefa, mesurarà, entre altres aspectes, les dades de tràfic i saturació dels corredors. D’aquesta manera, “s’aconseguirà l’actualització dels mapes d’infraestructures”, han apuntat des de Cimalsa. A més de calcular el tràfic, l’estudi “permetrà establir terminals en punts estratègics” i conèixer els factors que poden condicionar aquesta activitat.

Amb un pressupost d’1,5 milions d’euros, el programa Trails aspira a incrementar el nombre d’enllaços ferroviaris de mercaderies entre Espanya i França i augmentar la competitivitat de les empreses de tots dos països. Operatiu des de l’any 2018, el programa impulsa nous models de servei de transport intermodal i fomenta la innovació en els mitjans de transport ferroviaris.