26 de mayo de 2022 | Actualizado 0:01

El Consorci aposta per la fotovoltaica per a impulsar la seva sostenibilitat

“Abans, el compliment de requisits mediambientals es veia com una càrrega; ara, com una oportunitat", ha reconegut Pere Navarro
Seu de El Consorci de la Zona Franca de Barcelona | CZFB

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha reiterat la seva aposta pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) mitjançant l’impuls de diferents iniciatives en el present exercici. Entre els projectes que l’entitat pública concep, es troba la promoció d’una comunitat energètica en el polígon, possibilitat que permet la llei espanyola des de fa més d’un any. Concretament, El Consorci cerca estimular la instal·lació de plaques fotovoltaiques en els sostres de les naus industrials dels seus clients.

Per a això, l’entitat s’ofereix com a enllaç entre les indústries i les empreses que s’encarreguen de la seva instal·lació. “A vegades ho fan fins i tot de manera gratuïta, a canvi de l’explotació d’aquestes plaques”, ha explicat el delegat especial de l’Estat en El Consorci, Pere Navarro. “La idea és que els metres quadrats que hi ha de sostre en una nau industrial, que són molts, es converteixin en generadors d’energia”. D’aquesta forma, l’energia obtinguda podrà destinar-se tant al propi autoconsum com ser venuda a la xarxa, de manera que es generin ingressos.

L’empresa públic-privada Ecoenergies està creant una xarxa de transport de fred i calor en el polígon

D’altra banda, Navarro ha destacat que l’empresa públic-privada Ecoenergies està creant una xarxa de transport de fred i calor en el polígon. D’aquesta forma, es pot recollir el fred que desprèn la gasificació del gas natural liquat (GNL), canalitzar-lo i utilitzar-lo per a crear energia. Així mateix, entre les noves fórmules que les indústries de la Zona Franca de Barcelona estan experimentant per a un transport de mercaderies més sostenible es troben, per exemple, motors de camions que funcionin a gas o amb pila d’hidrogen.

“L’àmbit industrial d’activitat econòmica no es veu de manera molt habitual, perquè els polígons estan fora, a pesar que cada dia entren i surten més de 20.000 treballadors”, ha manifestat el delegat. “Sembla que no forma part de la ciutat, i per això nosaltres volem posar en relleu amb més força encara la necessitat de complir els ODS”. Per a aquest 2020, l’entitat pública compta amb una previsió de 8,2 milions d’euros de beneficis i amb un pressupost d’inversió de 20,4 milions, així com amb un increment estimat en l’import net de la xifra de negoci del 5%, de manera que s’aconseguiran els 51 milions d’euros.

“Volem posar en relleu, amb més força encara, la necessitat de complir els ODS”
Pere Navarro Delegat especial de l'Estat en El Consorci de la Zona Franca

Referent a això, Navarro ha assegurat que “en el sector logístic està penetrant molt la idea que el transport de mercaderies ha de ser sostenible” i que “abans, el compliment de requisits mediambientals es veia com una càrrega; ara, com una oportunitat o un valor afegit”. Per això, ha afegit que “per convenciment o per necessitat, les empreses s’han posat les piles”. Finalment, El Consorci ha anunciat el seu compromís amb la mobilitat sostenible dels treballadors mitjançant estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics, l’habilitació d’estacions de metro, l’ampliació de carrils bici o el foment del carsharing, entre altres.

LA INNOVACIÓ COM ODS
A més del pla estratègic general de El Consorci, actualment l’ens públic està ultimant un pla estratègic d’aplicació dels ODS amb els quals té una major relació. Des de la igualtat de gènere fins a l’educació, aquest pla també inclou la innovació com a eix vertebrador. “Estem estudiant noves formes d’economia, per exemple, mitjançant la nostra incubadora d’impressió 3D”, ha recordat Navarro. Aquesta tecnologia permet una producció no lesiva per al medi ambient i minimitza la seva càrrega de pol·lució. “Segur que desapareixeran llocs de treball més tradicionals, però apareixeran nous en aquesta nova economia”, ha afegit el delegat. “Volem explorar-la, crear oportunitats i ajudar al fet que es generin nous llocs de treball”.