27 de enero de 2021 | Actualizado 18:01

Catalunya prepara la logística hospitalària per a afrontar el pic de la pandèmia

S'estan habilitant nous espais hospitalaris i ha començar a arribar material mèdic i sanitari des de la Xina i altres orígens per a contenir el Covid-19
Generalitat de Catalunya

La Generalitat de Catalunya està reforçant l’arribada de material sanitari i mèdic. També està ultimant els detalls per a multiplicar la seva capacitat hospitalària per a afrontar el pic de la pandèmia. Segons dades de la conselleria de Salut, ja són 18.773 persones contagiades per coronavirus, de les quals 1.672 han mort i 1.652 estan en estat greu.

Respecte al material sanitari i mèdic, la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha rebut aquest passat cap de setmana el primer enviament de material sanitari per a afrontar la crisi del coronavirus. Un avió de càrrega procedent d’Hong Kong (Xina) va aterrar el dissabte a la nit en l’Aeroport de Barcelona-El Prat. “Aquest material garantirà el treball en condicions de seguretat als equips professionals i ajudarà a frenar els contagis en les residències d’ancians, persones amb discapacitat, centres d’atenció a la infància i serveis d’atenció domiciliària, entre altres”, han assegurat des de la Generalitat.

La compra dels equips ha sumat 1,7 milions d’euros i l’enviament consta de 300.000 mascaretes, 200.000 guants, 32.000 bates impermeables i 10.000 ulleres de protecció. En aquest sentit, l’Executiu català ha subratllat que “la ràpida gestió d’aquesta compra ha estat possible gràcies a la col·laboració de diversos catalans i catalanes d’origen xinès, que han aportat els seus contactes i coneixement del sistema productiu xinès”. Així mateix, la Generalitat ha recordat el paper predominant que juga la Xina a nivell internacional en la producció i distribució de material per a prevenir el contagi del Covid-19.

La Generalitat ha adquirit material a l’exterior, però la demanda desbocada produeix retards

D’altra banda, el repartiment d’aquestes mercaderies s’està realitzant a través d’un dispositiu logístic preparat per la conselleria de Treball i Afers Socials, que prioritza els centres residencials amb presència de casos positius o amb símptomes. Així mateix, des de la conselleria preveuen l’arribada de més avions amb material sanitari en els pròxims dies. Per part seva, des de Vicepresidència i també des de la conselleria de Salut han anunciat que, aquest passat cap de setmana, han arribat comandes amb 600.000 mascaretes, 50.000 bates i 25.000 kits de diagnòstic ràpid. “Vam fer la compra fa cinc setmanes i suposa només el 10%, per les dificultats del mercat i transport internacional”, ha destacat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Quant a la logística hospitalària, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han posat ja en marxa el primer dels quatre nous espais en la capital catalana, que de manera conjunta permetran acollir 600 pacients i destensar els centres sanitaris durant els pròxims dies. Es tracta del Pavelló Salut Vall d’Hebron, una extensió de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per a atendre pacients no crítics amb Covid-19. En una primera fase, acollirà 22 pacients, però a mitjans de la setmana vinent seran 132, la màxima capacitat de l’espai habilitat. A la incorporació d’aquest centre, se li sumaran pròximament els tres restants, repartits per la ciutat per a aconseguir els 600 llits previstos.

Es multipliquen espais hospitalaris temporals per a contenir el pic del brot de les pròximes setmanes

També amb l’objectiu de respondre al pic de la pandèmia a Catalunya, entrarà en funcionament la setmana vinent un hospital temporal en Fira de Barcelona. Inicialment, es disposaran 300 llits i amb capacitat per a arribar als 2.000. En aquesta instal·lació, es concentraran els pacients estables derivats des de l’atenció primària o hospitalària, ha explicat la conselleria de Salut. “Serà com una infraestructura de tot el país, de tota la xarxa assistencial, per a donar la millor atenció possible a l’augment de la demanda previst per als pròxims dies”, ha manifestat la consellera Alba Vergés. L’Hospital Temporal Fira Salut comptarà amb 600 persones de l’àmbit sanitari i hospitalari, que treballaran en cinc torns les 24 hores del dia.