29 de septiembre de 2022 | Actualizado 19:45

Quatre de cada 100 afectats per un ERTO a Catalunya pertanyen al sector logístic

El transport terrestre i el emmagatzematge són les activitats del sector amb un major nombre de treballadors immersos en un expedient de regulació temporal
E.M.

La conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha informat que, a data d’avui, 8 d’abril, s’han presentat un total de 85.100 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) a Catalunya, que afecta un total de 625.300 persones treballadores. D’aquestes, 24.710, és a dir, quatre de cada 100 afectats, corresponen al transport i la logística, segons les dades desglossades proporcionades per la Generalitat a data del 7 d’abril. Respecte als segments d’activitat, la industria s’ha posicionat com el segon sector més perjudicat per la crisi del coronavirus, per darrera dels serveis, i superant a la construcció i a l’agricultura.

“El març, l’atur registrat a Catalunay s’ha incrementat en 21.833 persones, una quarta part procedent d’empreses de treball temporal”, ha afegit el conseller de treball, Chakir el Homrani. “Moltes empreses han decidit rescindir contractes als treballadors temporals pel Covid-19, però també és conseqüència de l’excés de precarietat del nostre mercat laboral”.

El nombre de treballadors afectats per un ERTO en el transport terrestre duplica als d’emmagatzematge

Si s’analitza per segments econòmics, un dels que s’ha vist més afectat és el de l’emmagatzematge i annexes al transport, amb quasi 600 ERTOs i 6.500 professionals que no poden desenvolupar la seva activitat habitual. Pel que fa a l’àmbit del transport, el terrestre i per canonada ha estat el més afectat per la crisi sanitària, amb 2.000 expedients i 13.200 treballadors. Per la seva banda, el marítim ha comptabilitzat fins a 225 ERTOs i 2.100 persones afectades; i l’aeri, 107 expedients i 1.500 treballadors. En el cas d’activitats postals i de correus, estretament relacionat amb el sector del transport, s’han presentat 139 expedients amb 1.100 persones afectades.

Així mateix, altres indústries destacades com la tèxtil han presentat 417 expedients, de manera que es veuen afectats més de 7.400 treballadors; mentre que la de cuir i calçat ha registrat 65 expedients i 2.300 persones. A més, la industria de vehicles a motor, remolcs i semiremolcs s’ha vist també colpejada, ja que la crisi del coronavirus ha paralitzat la seva producció. Concretament, s’han presentat uns 150 expedients a Catalunya i més de 31.200 professionals immersos en un ERTO. Pel que fa a això, l’Asociación Nacional de Fabricantes de Automóviles y Camiones (Anfac) ja va advertir a finals de març que l’automoció deixaria de produir 157.000 vehicles a l’àmbit estatal.