27 de enero de 2022 | Actualizado 10:36

Catalunya reforçarà el pla d’inversions de Ports de la Generalitat

L'Executiu català llança mesures per a mitigar els efectes de l'emergència sanitària en els usuaris i agents dels 45 ports de la seva titularitat
Ports de la Generalitat

La Generalitat de Catalunya està prenent mesures en diversos camps per a afrontar la crisi sanitària, però també està preparant l’escenari econòmic postemergència. En l’àmbit de les 45 instal·lacions portuàries de la seva titularitat, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha avançat que es revisarà i actualitzarà el pla d’inversions de Ports de la Generalitat per a adaptar-lo a les noves circumstàncies. “Això no vol dir que tancarem l’aixeta i no invertirem, es tracta de tot el contrari”, ha afegit Calvet. A més, s’acaba d’aprovar un pla econòmic de suport per als usuaris, gestors i agents portuaris, que suposa l’aportació de 1,3 milions d’euros al sistema portuari català a través d’ajornaments, moratòries i descomptes en taxes i cànons.

“Les administracions hem de disposar de més capacitat d’endeutament per a invertir”
Damià Calvet Conseller de Territori i Sostenibilitat

“Som molt conscients que l’impacte de la crisi sanitària serà profund i la revisió ens obligarà a prioritzar allò que ens ofereixi un major retorn econòmic i social, però sempre amb l’objectiu d’aconseguir una economia més sostenible”, ha explicat el conseller de Territori. En aquesta línia, ha defensat el paper de l’Administració com a dinamitzador de l’economia i el sector privat. “Les administracions hem de disposar de més capacitat d’endeutament per a afrontar les inversions amb l’orientació de sostenibilitat i resiliència que necessitem com a país”.

Ports de la Generalitat ja va preparar, en el seu moment, un pla d’inversions orientat a la sostenibilitat, però “ara el reforçarem més” per a afrontar amb garanties l’etapa de la postemergència sanitària i també per a encarar altres possibles crisis en el futur. “Sens dubte, serà imprescindible que el país estigui millor preparat davant qualsevol altra emergència que pugui sorgir”, ha insistit Damià Calvet. Per això, “hem de pensar en inversions i en un desenvolupament econòmic amb uns quants conceptes que ens permetin aquest enfortiment i que passen per la sostenibilitat”. Referent a això, “com més forts siguem des del punt de vista de transició energètica, descarbonització de la mobilitat i economia circular, més resilients i preparats estarem davant qualsevol eventualitat”.

PLA DE XOC PER A DONAR SUPORT Al SISTEMA PORTUARI CATALÀ
A més de reforçar el pla d’inversions de Ports de la Generalitat, l’Executiu català també ha llançat un conjunt de mesures econòmiques “temporals i de gran excepcionalitat per a ajudar a pal·liar els efectes econòmics vinculats a la crisi sanitària del coronavirus en els usuaris, gestors i agents portuaris”. En total, aquestes mesures permetran estalviar 1,3 milions d’euros als usuaris i agents del sistema portuari català. Sobre aquesta qüestió, Damià Calvet ha assenyalat que aquest pla de mesures econòmiques es basa, en termes generals, a descomptar “els dies de l’emergència” de taxes i cànons, “però també en què existeixin facilitats, ajornaments, moratòries i descomptes que ajudin a la pervivència d’aquest sector tan important en la postemergència”. Aquesta política forma part de l’estratègia global de Territori i Sostenibilitat de “rebaixar tots els cànons o taxes que podem” per a “facilitar al màxim que les empreses i les persones, durant l’emergència, puguin disposar de facilitats i que en postemergència tinguin capacitat de pervivència”.