15 de mayo de 2021 | Actualizado 8:20
Operativa de càrrega de farina de soja en el port de Tarragona | Port de Tarragona

El port de Tarragona acull la seva primera operativa de càrrega de farina de soja per ferrocarril

El port ha avançat que, si aquesta nova càrrega agroalimentària funciona correctament, “permetrà prestar un nou servei” en les seves instal·lacions

Les instal·lacions d’Ership en el moll de Castilla del port de Tarragona han acollit una càrrega de 250 tones de farina de soja en ferrocarril, mitjançant quatre vagons de 66 tones cadascún. La nova operativa es va portar a terme ahir, 27 de maig, en una operació que l’autoritat portuària ha qualificat de “pas endavant en la millora del nostre posicionament en el moviment de productes agroalimentaris, tant en l’Estat com en el Mediterrani”.

Des de l’any passat, el port va moure una mitjana de tres trens setmanals de productes agroalimentaris, principalment blat de moro, amb fins a cinc trens setmanals des del mes d’abril. “En aquesta ocasió, és el primer cop que es carrega farina de soja i, si l’operativa funciona correctament, permetrà prestar un nou servei”, han especificat des de l’autoritat portuària. Es tracta d’una línia regular de transport ferroviari des del port cap als clients finals del seu hinterland.

El sistema obre la porta al transport per ferrocarril destinat a Saragossa, Osca, Lleida i Vic

Així mateix, el port ha especificat que es tracta d’una operativa que introduirà “un salt qualitatiu i quantitatiu en la cadena logística”, ja que per a aquest tipus de producte és un servei més eficient, tant des del punt de vista econòmic com sostenible. D’aquesta forma, el sistema, que es troba en període de probes, obre les portes al transport per ferrocarril destí a les zones de Saragossa, Osca, Lleida i Vic. En aquest sentit, el departament comercial del port treballa actualment per sumar nous clients al servei ferroviari per al moviment d’agroalimentaris “aprofitant les possibilitats que s’obren a mig termini”.

El port rep productes agroalimentaris des d’Ucraïna, Romania, Argentina i els Estats Units, entre d’altres. Des de l’enclavament català es distribueix cap a Catalunya, Aragó, gran part de Navarra i l’Est de Castella. Aquest tipus de mercaderies suposen un volum d’uns cinc milions de tones anuals de mitjana al port, per a les quals els concessionaris del port de Tarragona disposen de 260.000 metres quadrats de superfície coberta per al seu emmagatzematge.