27 de enero de 2022 | Actualizado 11:38

Els megavaixells es configuran com a la opció més sostenible per donar suport al Green Deal

El port de Barcelona ha destacat el valor mediambiental d’aquest tipus d’embarcacions en l’actual pandèmia del coronavirus
‘MSC Gülsün’ | Wikimedia Commons (Kees Torn)

El coronavirus ha propiciat la reducció de les escales dels vaixells i la seva freqüència. En aquest context, el port de Barcelona ha destacat el valor mediambiental que l’operativa dels megavaixells suposa, ja que transportar més mercaderies comporta emete menys emissions per contenidor. “Són una oportunitat, ja que reduïm vaixells de transport marítim i els substituïm per altres més òptims mediambientalment”, ha assegurat la presidenta de l’Autoritat portuària de Barcelona, Mercè Conesa, amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient.

De fet, el passat dissabte, 30 de maig, la terminal Huthison Ports BEST va rebre el ‘MSC Sixin’, el vaixell més gran en atracar en el port fins a dia d’avui. A aquest li seguirà el seu bessó ‘MSC Gülsün’ aquest mateix cap de setmana. “Les operatives de les terminals só molt ràpides i permeten una càrrega i descàrrega àgil d’aquest tipus de vaixells”, ha destacat Conesa. “Ens garanteix ser un port d’entrada de la mercaderia des d’Àsia cap a Europa”.

El bessó del megavaixell ‘MSC Sixin’ atracarà aquest cap de setmana en el port de Barcelona

La presidenta del port ha assegurat, així mateix, que la crisi del coronavirus “ha accelerat una sèrie de canvis que ja estaven presents en el nostre context econòmic i social, basats en la digitalització i el Green Deal europeu”. En aquest sentit, Conesa ha recordat l’objectiu del port de reduir el 50% de les emissions d’efecte hivernacle (GEI) de cara al 2030 i assolir la neutralitat en emissions per al 2050. En aquest sentit, també ha obert la porta a accelerar el projecte si les circumstàncies ho permeten.

Per la seva part, el cap de Medi Ambient del port de Barcelona, Jordi Vila, ha anunciat noves propostes en l’àmbit de la sostenibilitat que se sumen a d’altres ja anunciades com l’electrificació dels molls. Per exemple, l’autoritat portuària estudia aplicar bonificacions mediambientals als camions que funcionin amb gas natural liquat (GNL) en les seves instal·lacions, com ja passa en l’actualitat amb els vaixells mediambientalment més sostenibles. En l’actualitat, uns 100 camions totalment a GNL o duals operen de manera regular en les seves instal·lacions. “Els ports de cara al futur hem de tenir clar que els objectius són verds, eficaços, eficients i preparats digitalment per mantenir la cadena logística”, ha conclòs Conesa.