26 de mayo de 2022 | Actualizado 13:01
D'esquerra a dreta: Rosa Alarcón (TMB) i Pere Navarro (CZFB) | Consorci de la Zona Franca de Barcelona

La Zona Franca de Barcelona acollirà una planta de producció i càrrega d’hidrogen

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona i TMB signen un acord per a promoure l'hidrogen com a combustible per a vehicles elèctrics

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) promouran de manera conjunta l’hidrogen com a energia per a propulsar vehicles. D’una banda, TMB s’encarregarà de construir una estació de subministrament d’hidrogen i, per l’altra, la zona franca dedicarà 5.000 metres quadrats a una planta de producció, emmagatzematge i càrrega d’aquest combustible. Al principi, aquestes instal·lacions seran utilitzades per autobusos de TMB, però el Consorci ha destacat que potencialment altres flotes i indústries del polígon, així com vehicles particulars, podran fer ús d’elles. Així mateix, el projecte ha estat impulsat amb la col·laboració de la Autoritat de Transport Metropolità de Barcelona (ATM).

El contracte d’arrendament de la parcel·la tindrà una durada inicial de 10 anys

Es tracta de la primera estació pública de subministrament d’hidrogen vehicular que s’instal·larà a Espanya. El contracte d’arrendament de la parcel·la tindrà una durada inicial de 10 anys, amb possibilitat de pròrroga de cinc anys fins a un màxim de 40. De manera paral·lela, TMB ha posat en marxa una licitació per a adquirir els primers autobusos elèctrics a utilitzar aquesta tecnologia, amb un total de vuit unitats de 12 metres de longitud i una inversió de 6,5 milions d’euros. Es preveu que s’incorporin al servei a principis de 2022. “Els vehicles estaran assignats en el centre operatiu de la Zona Franca i es proveiran d’hidrogen vehicular en la planta de recàrrega creada a partir del conveni avui signat, amb un consum estimat de 160 quilos diaris”, han puntualitzat des de la zona franca.

El Consorci ha aprofitat l’ocasió per a recordar el seu compromís de política ambiental amb la millora de la mobilitat i la reducció de les emissions en la seva zona d’influència. En aquest sentit, l’organisme públic s’ha compromès amb l’agenda 2030 per a ser un model de gestió sostenible en el sector empresarial. “En el camp de l’eix de la mobilitat, dins del projecte EcoCircularZF, tenim una línia de treballa específica”, ha detallat. Aquesta línia de treball busca canviar la mobilitat dels treballadors de la zona franca, oferint alternatives al vehicle privat i millorant la infraestructura per a facilitar el canvi a l’ús del transport públic.