15 de mayo de 2021 | Actualizado 8:20
Damià Calvet | Generalitat de Catalunya

Territori destinarà 67 milions d’euros a la millora de la C-12 entre Lleida i Amposta

“És una proposta integral que, com a concepte, incorpora el 2+1, però porta aparellades altres actuacions de caràcter més tècnic”, subratlla Calvet

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha anunciat una inversió de 67 milions d’euros per a la millora de la funcionalitat i seguretat de la carretera C-12, que connecta Lleida amb Ampsota (Tarragona). Concretament, es destinaran uns 60 milions d’euros en projectes estructurals fins al 2025 i més de set milions en millores. En aquest sentit, l’actuació més rellevant del pla és, segons l’Executiu català, la transformació d’aquesta carretera de dos carrils en una via 2+1 per afavorir els avançaments amb seguretat i evitar els xocs frontals. “És una proposta integral que, com a concepte, incorpora el 2+1, però porta aparellades altres actuacions de caràcter més tècnic”, ha subratllat Calvet.

A més de la implantació del 2+1, el projecte també inclou la millora de la geometria dels carrils d’incorporació i sortida a la via; la renovació del paviment per un nou de major adhesió i drenatge, així com que redueixi el soroll; la substitució dels sistemes de contenció en els ponts; la millora en les interseccions; i la pavimentació de cunetes. Per altra banda, el projecte analitzarà la reordenació de l’accessibilitat dels vials municipals i finques particulars o agrícoles, mitjançant vials laterals de servei. Finalment, es preveu la implementació de tancaments perimetrals per limitar l’accés d’animals i s’assegurarà l’estabilitat dels talussos, així com s’estudiarà la implantació d’itineraris per a vianants i ciclistes.

“Aquest projecte respon a reactivar l’economia, el mercat de treball i la mobilitat”
Damià Calvet Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

La C-12 és un eix de 133 kilòmetres de longitud que comença en Lleida i creua les comarques de la Ribera d’Ebre i del Baix Ebre fins a arribar a Amposta. “És una via amb trams urbans i interurbans, amb una intensitat de trànsit notable”, ha recordat Calvet. Per exemple, la Generalitat ha informat que en les Terres de l’Ebre acostumen a passar entre 2.700 i 12.600 vehicles diaris; mentre que a Lleida la xifra oscil·len entre els 2.700 i 6.100 vehicles. “El projecte de la C-12 respon doblement al repte de reactivació econòmica i social que vivim després de l’emergència sanitària: incideix en el mercat de treball, en l’economia i en la mobilitat d’aquestes comarques, perquè activa l’obra pública; i aquestes obres milloraran les comunicacions i afavoriran la competitivitat del territori”, ha afegit el conseller.

Actualment, ja s’ha licitat la redacció dels dos primers projectes constructius. El primer, que discórre entre Lleida i Alfés, ha comptat amb un import de 214.000 euros i un termini d’execució de sis mesos, en una obra que la Generalitat preveu que comporti una inversió de cinc milions d’euros. Una segona actuació ja licitada s’ubica entre Tortosa i Amposta, per un import de 212.000 euros i un termini de sis mesos, amb una inversió de cinc milions d’euros. Finalment, a aquests concursos se li sumarà en els propers dies la licitació d’un tercer projecte en les Terres de l’Ebre, entre Garcia i Móra la Nova. S’estima per a l’execució de l’obra una inversió de cinc milions d’euros. Altres millores en el curt termini inclouen l’estabilització de talussos en diferents punts, la construcció de diverses rotondes i la millora d’accessos.