20 de octubre de 2020 | Actualizado 15:29

El port de Barcelona reforçarà la col·laboració amb terminals i navilieres per millorar operatives

Es tracta d’una mesura que ha acordat juntament amb la resta de ports membres del World Ports Climate Action Plan en la seva darrera reunió telemàtica
Port de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona s’ha compromès a treballar amb terminals i armadors per establir un full de ruta conjunt centrat en l’optimització de les operacions portuàries. Es tracta d’una mesura que ha acordat juntament al a resta de ports membres del World Ports Climate Action Plan (WPCAP) en la seva darrera reunió telemàtica. Durant la trobada, que va tenir lloc el passat dijous, 11 de juny, els participants també han expressat la seva voluntat de facilitar l’ús de combustibles sostenibles de baixes emissions de carboni mitjançant nous projectes pilot el 2021, així com d’establir objectius amb els operadors i terminals per al desenvolupament d’iniciatives pilot de maquinària de terminal de zero emissions.

Els ports de la WPCAP faran projectes pilot el 2021 per utilitzar combustibles sostenibles de baixes emissions

“Tenim el ferm compromís de desenvolupar un pla de descarbonització que ens permeti aconseguir l’objectiu de reduir el 50% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle el 2030 i la neutralitat el 2050”, ha recordat la presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa. Així mateix, una altra de les mesures acordades pels ports membre de l’associació passa per estudiar la viabilitat d’establir coalicions de ports per accelerar l’adopció de solucions power-to-ship, per segments com els líquids a granel, contenidors, creuers o Ro-Ro.

L’ens portuari barcelonès ha aprofitat l’ocasió per subratllar accions que impulsa actualment, com el seu pla d’electrificació de molls o el seu lideratge en el grup de treball power-to-ship d’aquesta mateixa associació. Així mateix, els experts dels ports membres han presentat una bateria de noves accions de col·laboració en el marc dels cinc eixos de treball del WPCAP. Concretament, es tracta de l’optimització d’escales, promoció de polítiques públiques i legislació que incentivi la descarbonització del transport marítim, connexió elèctrica dels molls, promoció de nous combustibles nets per a vaixells i descarbonització de l’equipament de la terminals.