15 de mayo de 2021 | Actualizado 8:20

El transport marítim de pedres entre Vallcarca i Tarragona evita 40.000 camions

“És una aposta per la sostenibilitat, amb un estalvi del 60% d'emissions de CO2", ha explicat el director de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez
Gànguils per al transport de material de construcció | Generalitat de Catalunya

L’arribada per via marítima d’un milió de tones de pedra des del port industrial de Vallcarca (Ports de la Generalitat) fins al port de Tarragona per a construir el moll de Balears evitarà el pas de 40.000 camions per les carreteres catalanes. “Aquest subministrament es realitza com a alternativa al transport rodat que suposaria el pas de 40.000 camions per carretera”, ha explicat el director de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez. Aquesta operativa es realitza amb dues gànguils, embarcacions dissenyades per al transport d’àrids en les obres marítimes, amb una capacitat de càrrega de 1.500 tones cadascun.

Concretament, entre les dues embarcacions es transporten diàriament 6.000 tones de material, que suposaria el pas de 240 camions per dia, perquè cadascun acostuma a transportar 25 tones de material per a la construcció. Referent a això, Joan Pere Gómez ha assenyalat que l’operativa “és una aposta per la mobilitat sostenible que millora la qualitat de l’aire, amb un important estalvi del 60% d’emissions de CO2, en benefici de la ciutadania de les comarques de Garraf i el Tarragonès”.

Els treballs es duen a terme els set dies de la setmana en un horari continu i una freqüència horària de deu hores

Els treballs es duen a terme els set dies de la setmana, en un horari continu i una freqüència horària de deu hores, vuit d’anada i volta entre Vallcarca i Tarragona i dues més de càrrega i descàrrega de la pedra, segons ha explicat Ports de la Generalitat. En total, surten quatre viatges diaris, en una operativa que es preveu que duri vuit mesos. Així mateix, des de la Generalitat de Catalunya han destacat que els gànguils són vaixells que no requereixen de maniobres d’entrada i sortida en els dos ports. Una vegada en el port tarragoní, per via satèl·lit, obren la bodega i deixen anar les pedres en el lloc previst, per a tornar posteriorment a Vallcarca i realitzar la nova càrrega.

Les obres del moll de Balears compten amb un pressupost de més de 27 milions d’euros i es van iniciar oficialment el passat 17 d’abril. El termini d’execució de les mateixes és de 14 mesos, la qual cosa situa la finalització dels treballs a mitjan any 2021.