21 de junio de 2024 | Actualizado 11:36

El port de Barcelona aspira a captar tràfic d’exportació de vehicles del Nord d’Europa

"És molt important conservar la indústria de l'automòbil localitzada aquí, però també a la resta d'Europa”, ha advertit Mercè Conesa
Autoritat Portuària de Barcelona

El moviment de vehicles en els ports s’ha vist molt impactat pel tancament obligat de fàbriques per la pandèmia. Barcelona no ha estat una excepció i ha reduït el seu trànsit en aquest segment durant aquests mesos. No obstant això, l’autoritat portuària està treballant no sols per a recuperar aquest volum, sinó per a captar nous tràfics que actualment transiten per terminals del Nord d’Europa. “Estem convençuts que els ports del Nord estan molt col·lapsats i podem actuar de hub d’exportació de les diferents plantes europees”, ha manifestat la presidenta del port, Mercè Conesa, durant la seva participació en un webinar organitzat per Llorente y Cuenca.

Referent a això, Conesa ha afegit que “és molt important conservar la indústria de l’automòbil localitzada aquí, però també a la resta d’Europa”. En aquest context, també ha insistit que “Catalunya està perdent pes industrial i no ens ho podem permetre”. De fet, aquest teixit industrial del hinterland, ha reconegut Conesa, és el que ha permès que l’activitat exportadora a través del port no s’hagi vist tan afectada com altres segments durant l’etapa de l’estat d’alarma.

“Els ports del Nord estan col·lapsats i podem ser hub d’exportació de les plantes europees”
Mercè Conesa Presidenta de l'Autoritat Portuària de Barcelona

Respecte a un retorn d’una certa producció a Europa i com pogués impactar a les cadenes logístiques, el conseller delegat de Ficosa, Xavier Pujol, ha assenyalat que “el coronavirus i la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina representen una gran oportunitat per a la relocalització de productes se sectors estratègics, com el de sanitat o l’automoció”. Pujol també ha reconegut en la seva intervenció en el webinar que la crisi del coronavirus “ha creat una tensió tremenda en la cadena de valor”, la qual cosa ha motivat que moltes companyies s’estiguin plantejant el ‘dual-shoring’ per a minimitzar riscos.

D’altra banda, el conseller delegat de Ficosa ha explicat que “Catalunya ho té tot per al cotxe elèctric”, des de “un grup com Volkswagen-Seat, fins a una xarxa de proveïdors i logística del millor i molt talent”. Ara bé, també ha apuntat que existeix una certa batalla entre territoris a Espanya per acollir una fàbrica de bateries i que, qui ho aconsegueixi, tindrà un gran avantatge competitiu per a captar les noves oportunitats derivades de l’electrificació de la mobilitat.

OPORTUNITATS I INVERSIONS A L’ENTORN PORTUARI
“Comptem amb propostes d’inversors diversos i opcions hi ha moltes sobre la taula”, ha afirmat Mercè Conesa sobre l’arribada d’inversions del sector privat al port. “De cara a la preparació de noves inversions, estem realitzant les anàlisis pertinents com, per exemple, per a disposar de més calat que garanteixin l’arribada de megavaixells”. No obstant això, “no podem confirmar si les futures inversions seran xineses o europees”, perquè “encara és aviat per a saber si tindrem una inversió a través d’empreses vinculades al Govern xinès com la tenen altres ports”.

Quant al sòl logístic, la presidenta del port s’ha pronunciat a favor de comptar amb més espai, ja que la ZAL està ocupada pràcticament ja al 100%. En aquest context, Conesa considera que “els sòls logístics que traurà Aena pròximament”, en referència al desenvolupament de superfície en el projecte de ciutat aeroportuària, representen una oportunitat atractiva.