16 de junio de 2021 | Actualizado 18:15
Autoritats del port de Barcelona i de duanes durant la presentació de l’escàner | M.V.

El port de Barcelona estrena el primer escàner de contenidors de l’Estat amb opció remota

Es tracta d’un equip tecnològic capaç d’operar les 24 hores del dia i que pot ser controlat des de la seu de duanes a Madrid

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha inaugurat el primer escàner per a contenidors de l’Estat amb possibilitat de fer operacions en remot. D’aquesta forma, l’escàner del port de Barcelona ha seguit la tendència dels escàners del Nord d’Europa en habilitar les inspeccions en remot. Es tracta d’una eina que incorpora tecnologies d’inspecció no intrusiva i que permetrà agilitzar les operatives d’importació i exportació. “És un pas endavant en la inspecció de contenidors en l’àmbit exterior del port de Barcelona”, ha manifestat el director general de l’autoritat portuària, José Alberto Carbonell, durant l’acte d’inauguració.

La nova unitat ha suposat una inversió de dos milions d’euros i ha substituït a la seva predecessora, que portava més d’una dècada en servei. “Suposa un salt important respecte a l’anterior escàner, que va ser el primer que va tenir el port de Barcelona i es trobava bastant obsolet”, ha reconegut Carbonell. El nou equip és una unitat mòbil Rapsican Eagle M60 equipada amb un sistema de rajos X muntats en un braç extensible. Així mateix, el seu disseny permet la inspecció de contenidors sobre vehicles de fins a 3,6 metres d’amplada i cinc d’altura, sense límit de longitud, ha explicat l’autoritat portuària.

Una de les principals novetats d’aquest escàner és que pot ser operat en remot i pot compartir de forma simultània les imatges escanejades amb altres responsables dels serveis d’inspecció duanera, tant els ubicats dins com fora del port. A més, es tracta d’un servei capaç d’operar les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, des de la seu del departament de duanes i impostos especials ubicada a Madrid.

Pel que fa als rajos X, utilitzen un sistema d’alta penetració de fins a 300 mil·límetres en acer i incorporen un software d’anàlisi d’imatge específic, de manera que garanteix una major fiabilitat i qualitat del contingut dels contenidors. Altres innovacions passen pel seu sistema de reconeixement automàtic de codis dels contenidors per un lector de matrícula. Finalment, aquesta unitat pot funcionar connectada a una font electrònica externa, sense utilitzar el seu propi motor, generant zero emissions.

“És un pas endavant en la inspecció de contenidors del port de Barcelona”
José Alberto Carbonell Director general de l’Autoritat Portuària de Barcelona

Per altra banda, les proves pilot dutes a terme en les darreres setmanes han comptat amb la col·laboració de Naviera Armas i de Transports REM en el moll d’Àlvarez de la Campa, on també s’ubicava l’anterior escàner. “Per a nosaltres, és fonamental aquesta inversió del port de Barcelona, perquè és un mecanisme que ens permet una selecció de contenidors tant amb risc en matèria de seguretat com fiscal que no implica el buidat del contenidor”, ha explicat la cap regional de Duanes de Catalunya, Almudena Escobedo. “A més, suposa un menor cost també per a l’operador”.