5 de diciembre de 2021 | Actualizado 19:42

Barcelona impulsarà els punts de conveniència per optimitzar la distribució urbana

Es preveu una inversió de més de dos milions d’euros en desenvolupar la gestió de distribució urbana i logística de l’àrea metropolitana
El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, durant la presentació del pla | Territori i Sostenibilitat

L’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona (ATM) invertirà més de dos milions d’euros fins al 2025 per desenvolupar la nova gestió de la distribució urbana de mercaderies (DUM) i la logística a la ciutat i la seva àrea metropolitana. Entre d’altres, el pla director de mobilitat elaborat per l’organisme busca “abordar la DUM afavorit la coordinació i el consens, sobretot entre municipis veïns i establint, entre altres accions, punts de recollida de conveniència per evitar viatges frustrats als lliuraments a domicili”, segons ha explicat el director d’ATM, Pere Torres. Actualment, el 30% dels lliuraments a domicili acaben en intents frustrats d’entrega, segons dades de la Generalitat de Catalunya.

Així mateix, altres mesures del pla passen pel “desenvolupament d’un sistema logístic net, sostenible i segur”. Per aconseguir aquest objectiu, es preveu la redacció de plans de la logística urbana a l’àmbit municipal i supramunicipal, de manera que es pugui integrar les mercaderies en els processos de planificació d’usos del sòl de la mobilitat. També s’impulsarà un pla de reducció de l’accidentalitat en el transport de mercaderies i es proposa un full de ruta per a la transició energètica d’aquest tipus de mobilitat.

Es preveu arribar fins als 300 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics en l’àrea metropolitana

Altres iniciatives inclouen la implantació i desenvolupament d’un llibre blanc de la distribució urbana de mercaderies, tenint en compte l’impacte del comerç electrònic; i la inclusió de tota la informació disponible sobre el transport de mercaderies en un model de dades integrat, anònim i obert a la ciutadania. A més, es passaria en un futur a disposar dels 7,8 kilòmetres quadrats de superfície coberta per a centres de consolidació urbana a 30 kilòmetres quadrats.

Finalment, altres accions que es relacionen amb la mobilitat de les persones fan referència al seguiment de la zona de baixes emissions entre les rondes, avançar cap a un model coordinat de regulació de l’aparcament a les ciutats i millorar la mobilitat als polígons, així com actualitzar els plans de mobilitat específica en el port i aeroport de Barcelona. Així mateix, pel que fa a la sostenibilitat, es preveu arribar als 300 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. Sumades totes les accions dels deu eixos en els quals es basa el pal de mobilitat, el seu pressupost ascendeix a uns 100 milions d’euros en cinc anys.