28 de noviembre de 2020 | Actualizado 14:08
BRANDED CONTENT

Els ports catalans aposten pel turisme de proximitat per accelerar la seva recuperació

Els ports catalans aposten pel turisme de proximitat per accelerar la seva recuperació

Els ports del litoral català es configuren aquest estiu, més que mai, com a llocs per poder gaudir del mar evitant les aglomeracions. Sota l’eslògan ‘Viu els ports’, Ports de la Generalitat ha destacat els 45 enclavaments portuaris que gestiona com “espais a l’aire lliure i segurs per al turisme de proximitat”, a la vegada que garanteix les mesures higièniques i sanitàries marcades des de les institucions públiques competents. Pel que fa a això, el director general de l’organisme, Joan Pere Gómez, ha subratllat que en l’actual escenari “una bona alternativa per al turisme de proximitat és sortir a navegar en família i viure noves experiències al mar”.

D’aquesta forma, l’empresa de la Generalitat de Catalunya recorda que els seus ports són “instal·lacions preparades, obertes, segures, sense massificació, idònies per a l’estiu i la tardor i amb una àmplia oferta d’activitats”. Així mateix, Joan Pere Gómez ha destacat altres serveis que s’ofereixen en ells com els casals d’estiu per a joves, visites a instal·lacions pesqueres o degustar la gastronomia dels restaurants ubicats en els recintes portuaris, on es poden tastar productes frescos i de kilòmetre zero amb vistes al Mediterrani. Una oferta marítima de proximitat i fàcilment accessible que permet consumir localment i ajuda a reactivar l’economia de Catalunya.

En aquest sentit, Ports de la Generalitat ha dissenyat una estratègica per reforçar les seves instal·lacions des de tres eixos fonamentals. El primer d’ells és l’impuls a les infraestructures portuàries que s’estan potenciant, modernitzant i adaptant al canvi climàtic. Per exemple, l’entitat ha habilitat recentment cinc nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, amb l’objectiu d’apostar per la mobilitat sostenible i mitigar el canvi climàtic en les seves infraestructures, que se sumen als nou que ja disposava a la costa de Barcelona i Girona. “Un cop estiguin tots instal·lats, els vehicles elèctrics es podran carregar en els ports de nord a sud del litoral català”, ha afegit el director general.

“Una bona alternativa per al turisme de proximitat és sortir a navegar en família i viure noves experiències al mar”
Joan Pere Gómez Director general de Ports de la Generalitat

El segon eix estratègic és l’establiment de mesures econòmiques per pal·liar els efectes econòmics de la crisi sanitària en els usuaris, gestors i agents portuaris. Ports de la Generalitat ha habilitat una sèrie de mesures econòmiques valorades en 2,6 milions d’euros que engloba tots els sectors d’activitat portuària: nàutica, pesquera, turística, comercial i industrial. “L’objectiu final és que el sistema portuari català continuï contribuint al PIB de Catalunya i al manteniment dels llocs de treball”, han destacat des de l’empresa pública. Entre d’altres, algunes de les mesures passen per aplicar reduccions de taxes i aplaçament de factures. Finalment, el tercer eix és la promoció per donar suport a l’activitat portuària, amb iniciatives com ‘Viu els ports’. Pel que fa a això, Joan Pere Gómez ha recalcat que “durant aquest any i el vinent anirem fent campanyes promocionals per potenciar els ports i assistirem a diferents certàmens internacionals, també de la mà del sector privat”.

Es tracta d’unes mesures que se sumen a d’altres d’àmbit econòmic que Ports de la Generalitat també impulsa, com les relacionades amb l’obra pública necessària per reparar els danys causats pel temporal Glòria en les seves infraestructures. En aquest àmbit, la inversió ascendeix als 13 milions d’euros en actuacions d’emergència i 2,4 milions per a infraestructura portuària, xifra a la qual se li afegeixen 3,6 milions més per a l’execució de l’obra compromesa en l’exercici anterior. En total, aquests esforços representaran una suma de 19 milions d’euros aquest any en infraestructures. “Creiem que havíem de fer un esforç molt gran, perquè és una forma d’ajudar el sector i l’economia global”, ha conclòs Joan Pere Gómez. “Volem que, de la millor forma possible, el coronavirus afecti el mínim possible als enclavaments portuaris”.