26 de septiembre de 2020 | Actualizado 7:56
Blanca Sorigué i Pere Navarro | CZFB

El Consorci aposta pel 3D Factory Incubator i el DFactory per reactivar l’economia

La trobada BNEW, promoguda per la Zona Franca de Barcelona, ha aconseguit mil persones confirmades en els primers tres dies d’inscripció a l’esdeveniment

El coronavirus ha reafirmat l’aposta del Consorci de la Zona Franca de Barcelona per dos dels seus projectes més destacats: la 3D Factory Incubator i el DFactory. Així ho han explicat el delegat especial de l’estat en el Consorci, Pere Navarro, i la seva directora general, Blanca Sorigué, en la presentació de la memòria anual de l’entitat. “Són dos aspectes en els quals hem de seguir treballant tot i la pandèmia”, ha confirmat Navarro.

Pel que fa a la incubadora, des de la seva inauguració el 2019 ja han passat unes 40 empreses per les seves instal·lacions, en un projecte que Sorigué ha qualificat com a “model d’èxit”. De fet, ja s’ha plantejat la seva possible ampliació perquè, tal com ha especificat Navarro, “hi ha peticions que ho fa necessari”. Cal recordar que, durant la pandèmia, la incubadora ha permès la fabricació de respiradors i bifurcadors per a hospitals.

Pel que fa al DFactory, el delegat especial de l’Estat a la zona franca l’ha descrit com “la primera seu de la indústria 4.0” i ha anunciat que la seva fase inicial, de 17.000 metres quadrats, s’inaugurarà previsiblement aquest mateix any. Pel que fa a les empreses que en ella s’ubicaran, l’entitat pública ha avançat que serà un mix entre companyies consolidades i startups i que, un cop habilitada la totalitat de 100.000 metres quadrats, permetrà la creació d’uns 2.000 llocs de treball directes i indirectes.

99% d’ocupació

La zona franca de Barcelona disposa en l’actualitat d’un 99% d’ocupació de la seva superfície

Així mateix, Navarro ha destacat que els resultats obtinguts de la celebració de fires com l’InTrade Summit Barcelona “ens dóna impuls per afrontar aquest difícil any i ens anima a continuar evolucionant en funció de les circumstàncies”. Segons dades de l’entitat, l’activitat de la zona franca suposa 9.112 milions d’euros en el PIB espanyol, l’11% del total de Barcelona i el 3,8% de Catalunya. “Som el Passeig de Gràcia de la logística”, ha exemplificat Sorigué.

Després de tancar l’exercici del 2019 amb un volum de negoci de 55,5 milions d’euros i un benefici de 14,1 milions d’euros, la Zona Franca de Barcelona ha expressat la seva voluntat de centrar la seva estratègia en el seu paper de dinamitzador econòmic i social en vista dels nous reptes de l’era covid En aquest sentit, va elaborar un pla estratègic el 2019 basat en tres eixos: mantenir, conservar i ampliar el seu patrimoni, tant en la zona franca com en altres edificis de la seva propietat a Barcelona; innovar i explorar noves formes d’economia, per estar a la vanguàrdia i trobar noves oportunitats de negoci; i assegurar la sostenibilitat en les seves activitats. Es tracta d’objectius en els quals continuarà treballant tot i l’actual conjuntura socioeconòmica: “El covid ens ha portat un canvi de model de negoci i l’acceleració de la innovació”, ha afegit la directora general.

Les ubicacions presencials del BNEW seran l’estació de França, l’espai Casa Seat i l’edifici de Telefónica

MIL INSCRITS AL BNEW EN TRES DIES
Pel que fa al BNEW, Blanca Sorigué ha destacat que “és un esdeveniment per reactivar l’economia, no només de la ciutat, sinó a l’àmbit mundial”. El Consorci també ha revelat els tres espais presencials on tindrà lloc aquest esdeveniment híbrid: l’estació de França, l’espai Casa Seat en el Passeig de Gràcia i l’edifici de Telefónica de Plaça Catalunya. Així mateix, el sopar institucional i empresarial se celebrarà en l’edifici de Correus de Via Laietana. “Això demostra que estem implicats des de l’inici de la zona franca amb la ciutat de Barcelona, per això fem aquest esdeveniment en el cor de la ciutat”, ha recalcat.

Pel que fa a les inscripcions, que es van activar fa tres dies, ja es comptabilitzen unes 1.000 persones confirmades, però s’espera arribar a les 10.000. “Tenim més de 60 acords signats amb els diferents sectors per a què ens ajudin a difondre l’esdeveniment”, ha subratllat Sorigué. Per la seva part, Navarro ha afegit que “Barcelona serà la capital mundial de la nova economia”.

Si Nissan tanca, el Consorci ha expressat la seva voluntat d’ubicar-hi una empresa capaç d’assumir part dels seus treballadors

ALTERNATIVES AL TANCAMENT DE NISSAN
Pel que fa a la valoració sobre el possible tancament de la fàbrica de Nissan a la Zona Franca, Pere Navarro ha explicat que el Consorci es troba a l’espera de conèixer el resultat de les negociacions i que, si la companyia decideix finalment marxar, ja hi ha propostes per ocupar l’espai. “És un espai molt estratègic, no sé si a Europa hi ha cap altre lloc com aquest amb port, aeroport, polígon i un àrea metropolitana com els de Barcelona”, ha recordat.

Si l’empresa tanca la seva planta, Navarro ha explicat que la zona franca contrastarà les propostes que hi hagui sobre la taula i que es valorarà que siguin empreses d’alt valor afegit, que puguin assumir una part dels treballadors acomiadats de Nissan i que es tracti d’una companyia “de llarg recorregut”. En l’actualitat, la zona franca disposa d’una ocupació del 99%.

Finalment, en referència a l’impacte del coronavirus en les empreses del polígon, exceptuant una petita companyia, cap està en perill de tancament, ja que “hi ha molta diversificació de l’activitat” en el polígon, segons Blanca Sorigué. Pel que fa a l’impacte econòmic del virus en els comptes de les companyies, el Consorci ha aplicat mesures com l’ajornament de les rendes.

Centro de preferencias de privacidad

Anuncios

Estadísticas

Google Analytics