20 de abril de 2021 | Actualizado 19:15

El pla estratègic del Port Vell preveu destinar 55 milions en nous projectes fins al 2025

Els projectes a desenvolupar permetran guanyar 16 hectàrees d’espai públic, el 25% més de l’actual, fins arribar a les 76 hectàrees
Port de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha anunciat que el nou pla estratègic del Port Vell preveu una inversió aproximada de 55 milions d’euros en un total de 35 projectes. D’aquesta xifra, el 67% correspondrà a inversió pública i el 33% a privada, de manera que el port destinarà uns 37 milions d’euros i, els inversors privats, 18 milions més. “Serà una de les grans contribucions als reptes de la Catalunya del 2025, amb una aportació molt rellevant en matèria de sostenibilitat i d’innovació”, ha destacat la presidenta del port, Mercè Conesa. Els projectes a desenvolupar permetran guanyar 16 hectàrees d’espais públics, el 25% més de l’espai actual, fins arribar a les 76 hectàrees.

Els projectes planificats són de diversos àmbits i s’inclouen iniciatives com la reforma del moll d’Espanya, la finalització de la reforma urbanística i l’ordenació dels espais en la Nova Bocana o el creixement i consolidació de l’actual hub d’innovació. No obstant això, la inversió total que es farà en l’àmbit del Port Vell superarà aquests 55 milions previstos, perquè “en aquesta xifra no es contemplen dues operacions urbanístiques de gran abast: la reforma urbanística dels molls de Barcelona i Drassanes; i el trasllat de l’estació ferroviària de mercaderies de Morrot”, tal com ha puntualitzat l’autoritat portuària. A més, tampoc inclou la inversió privada que suposaria l’Hermitage.

“El pla disposa d’una aportació molt rellevant en matèria de sostenibilitat i d’innovació”
Mercè Conesa Presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona

En el cas dels molls de Barcelona i Drassanes es farà el trasllat al moll Adossat de les actuals terminals de creuers i la terminal de ferries situada en la zona del World Trade Center, fet que permetrà guanyar 1,5 hectàrees de nous espais públics. Pel que fa al Morrot, l’autoritat portuària ha explicat que “és un projecte que vol transformar el territori entre la muntanya de Montjïc, la Ronda Litoral i el port, oferint nous espais d’activitat per a què es converteixin en la porta d’entrada a la ciutat des del mar”. D’aquesta forma, el trasllat de l’estació ferroviària de mercaderies a l’antiga llera del riu Llobregat i la reubicació de la Ronda Litoral alliberarà 11,5 hectàrees de superfície, que es dedicarà a usos logístics, terciaris i educatius relacionats amb el sector nàutic.

“Actualment, afrontem un dels majors reptes dels darrers anys: repensar-se i adaptar-se a les necessitats de la ciutadania, així com a la transformació de la ciutat”, ha recalcat Conesa. En aquest sentit, la presidenta també ha afegit que el pla busca “crear un marc sòlid que permetrà ser d’utilitat per construir el futur èxit que tot el món desitja per a Barcelona” i que es traslladarà en ell el Green Deal europeu.

“Amb aquest pla, posem les bases que permetran seguir apropant el port a la ciutat”
Joan Colldecarrera Director del Port Vell

El pla estratègic ha comptat amb la participació de stakeholders públics i privats, amb l’objectiu d’alinear el paper d’aquest espai “amb la planificació global del litoral barcelonès, de manera que es disposi d’una façana marítima que sigui un espai coherent, connectat amb la resta de la ciutat i pensat globalment”, segons ha explicat el director del Port Vell, Joan Colldecarrera. Amb aquest pla, ha afegit, “posem les bases que permetran seguir apropant el port a la ciutat gràcies a la formulació de projectes que, amb la implicació dels agents econòmics i socials, ciutadania i institucions, aconsegueixin consolidar una zona sostenible i cohesionada”.