5 de diciembre de 2021 | Actualizado 19:42

Nissan operarà les seves plantes fins al 2021 i participarà en el comitè de reindustrialització

El fabricant d’automòbils ha arribat a un preacord amb els representants dels treballadors desprès de 36 hores de negociacions i la mediació de la Generalitat
Mobilització dels treballadors de Nissan a Barcelona | CCOO

Els treballadors de Nissan Motor Ibérica han arribat a un preacord amb la direcció de l’empresa en relació a l’acomiadament col·lectiu que el fabricant de vehicles va plantejar el passat 29 de maig. En la reunió, que segons el sindicat CCOO ha durat més de 36 hores, l’empresa s’ha compromès a “no fer acomiadaments traumàtics” durant el període de vigència de l’activitat industrial, la data d’expiració de la qual s’ha marcat per al 31 de desembre del 2021. Per tant, Nissan s’ha compromès a reprendre l’activitat després de la parada tècnica de l’estiu. La negociació ha posat fi al període de consultes iniciat el passat 30 de juny i ha descartat la possibilitat de mantenir les plantes operatives en un futur, una decisió que afecta a més de 2.500 persones dels centres de Montcada i Reixac, la Zona Franca de Barcelona i Sant Andreu de la Barca.

“Agraïm a les administracions i a la representació social l’esforç fet durant aquest període per aconseguir un acord”, ha assenyalat el vicepresident executiu de Nissan per a Rússia i responsable de la gestió en el procés de consultes, Frank Torres. “Pensem que és la millor decisió per a totes les parts, perquè permet obtenir més temps per buscar projectes alternatius de reindustrialització i, en el cas de que aquests no poguessin prosperar, ofereix condicions de sortida molt per sobre de les màximes establertes per la llei”, ha manifestat.

“La decisió permet obtenir més temps per buscar projectes alternatius de reindustrialització”
Frank Torres Vicepresident executiu de Nissan per a Rússia i responsable de la gestió en el procés de consultes

Pel que fa a això, ambdues parts s’han compromès amb les administracions centrals i autonòmiques a afavorir la incorporació de projectes industrials per reindustrialitzar les plantes. Amb aquest objectiu, de la reunió ha sorgit la creació d’una comissió de treball triparita. “Ha estat un mèrit de les parts, que han sabut asseure’s i negociar”, ha valorat el conseller de Treball de la Generalitat, Chakir El Homrani. “Si es ratifica en assemblees, ens permetrà la pau social necessària per assumir els reptes de la reindsutrialització”. No obstant això, també ha puntualitzat que “és un conflicte en el qual mai haguéssim volgut haver de mediar”.

En aquest sentit, la reunió d’ahir, 5 d’agost, es va fer amb el servei de mediació laboral del departament de Treball de la Generalitat. Per la seva part, el conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha afegit que “el preacord entre sindicats i empresa, furt del diàleg, la negociació i la mediació, ens interpel·la per avançar en els reptes més immediats al sector industrial i a la automoció, i en la capacitat de generar projectes de valor afegit que aportin treball de qualitat”.

“És un conflicte en el qual mai haguéssim volgut haver de mediar”
Chakir El Homrani Conseller de Treball de la Generalitat

Nissan també s’ha compromès a incloure en el contracte amb el possible inversor la garantia de contractació prioritària dels treballadors afectats pel procediment d’acomiadament col·lectiu, amb una especial atenció als treballadors amb minusvalidesa reportada i als nascuts entre el 1970 i el 1971. Aquells que optin per la reindustrialització tindran garantit el lloc de treball durant els tres primers anys, segons el preacord, sempre i quan no es pugui garantir que cobraran les quantitats pendents de rebre amb un mínim de 25.000 euros. A més, aquells que acceptin de forma voluntària l’extinció del seu contracte a partir de gener del 2021 “tindran dret preferent d’incorporació en la potencial empresa de reindustrialització”, ha detallat la direcció de Nissan.

De fet, pel que fa a les indemnitzacions, s’han establert diferents llindars de salari net segons l’edat, que comprenen un rang d’entre el 90% i el 75% per a aquells nascuts entre abans del 1966 i fins al 1969. Per altra part, per als treballadors que optin per la reindustrialització, percebran l’equivalent a 50 dies d’indemnització sense màxim d’anualitats i amb 750 euros per cada any d’antiguitat. El fabricant també ha detallat en un comunicat que “es procedirà a la contractació d’un servei de recol·locació a través d’una empresa espaecialitzada per a un període de 12 mesos”.

CCOO ha fet una valoració positiva de l’acord assolit i del treball sindical dut a terme

CCOO ha fet una valoració “positiva” de l’acord assolit i ha destacat que l’anunci de tancament “ha estat contrarestat amb una alternativa sindical que ha prioritzat la reindustrailització de les plantes per evitar acomiadaments traumàtics i garantir el màxim de llocs de treball”. D’aquesta forma, s’ha aconseguit aquests avanços després de 95 dies de vaga indefinida en els centres de Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca, així com de mobilitzacions de caràcter social i sindical a Cantàbria, Madrid i Barcelona, entre d’altres. “Ara és el moment de reforçar el compromís d’administracions, organitzacions sindicals i empresarials per treballar de manera conjunta en enfortir i donar estabilitat al teixit productiu sectorial de l’automòbil en l’àmbit del parc de proveïdors i empreses de components”, ha conclòs CCOO.