5 de octubre de 2022 | Actualizado 9:43

Caprabo ja opera des de la seva nova seu central a la ZAL del port de Barcelona

La nova instal·lació, en la qual es concentrarà tot el fresc de la cadena de supermercats, incrementa el 50% la seva capacitat de gestió d'aquests productes
Interior de la nova plataforma de la cadena de supermercats a la ZAL de Barcelona | Caprabo

La cadena de supermercats Caprabo (Eroski) ha complert amb el calendari previst malgrat el coronavirus i, des de la primera setmana de juliol, opera des de la seva nova seu central i plataforma logística a la ZAL del port de Barcelona. “El producte fresc que venen els 300 supermercats de Caprabo ja es serveix des de la nova plataforma especialitzada de ZAL Port”, ha confirmat la companyia.

“Les noves instal·lacions ens permetran guanyar en eficiència i millorar el servei a les nostres botigues de nova generació”, ha explicat el director de Logística de Caprabo, Asier Bustinza. La centralització del producte fresc en una única plataforma permet a la cadena de supermercats “tractar el producte de manera personalitzada segons les seves necessitats de conservació”. Addicionalment, han assenyalat des de Caprabo, “la unificació dels cicles de servei permet l’eliminació de l’estoc del producte súper fresc, millorant la frescor i la vida útil del producte”.

S’estima una reducció de quilòmetres del 3,5% en la distribució als supermercats de productes frescos

Dels 24.600 metres quadrats que ocupa la plataforma, 17.200 metres quadrats es destinen a la plataforma per a producte fresc, 3.400 metres quadrats a la nova seu central de la companyia i altres 4.000 al seu canal online. Fins ara, el producte fresc es trobava repartit entre les plataformes de Caprabo a Abrera i L’Hospitalet de Llobregat, totes dues a la província de Barcelona. La plataforma de distribució d’Abrera, que està en procés d’ampliació i reforma, gestionarà fins a 6.000 referències i concentrarà el producte no fresc. Segons les previsions de la cadena de supermercats, aquest procés de transformació del seu centre logístic a Abrera finalitzarà a l’octubre, lleugerament abans del que s’estimava el passat mes de maig.

MÉS CAPACITAT PER A FRESCOS I MENYS EMISSIONS DE TRANSPORT
A la plataforma de la ZAL del port de Barcelona, en la qual la societat gestora de la infraestructura Cilsa ha invertit 20 milions d’euros, la zona de fred positiu representa una superfície aproximada de més de 13.600 metres quadrats i disposa de cambres de fred negatiu de 245 metres de superfície, segons ha desglossat la cadena de supermercats. “Està preparada per a gestionar fins a 100 tones diàries de fruita i verdura, 70 tones de xarcuteria, 30 tones de carn i fins a 20 tones de peix”, ha xifrat Asier Bustinza. Suposa incrementar el 50% la capacitat de gestió de producte fresc de Caprabo fins ara. A més, “la parcel·la està dotada amb 130 places d’aparcament, una zona específica per rentar camions i inclou 43 molls de càrrega, dels quals 10 correspondran a l’operativa de comerç electrònic”.

D’altra banda, el grup de supermercats propietat d’Eroski també ha subratllat els avantatges que representa des del punt de vista mediambiental la unificació de l’operativa de producte fresc en una ubicació. Més enllà de les característiques sostenibles de la plataforma, la centralització del productes implica una millar de l’enviament dels mateixos als supermercats, que “únicament rebran un camió al dia de producte fresc”. D’aquesta manera, disminueixen els viatges per transport per carretera per a aprovisionar els supermercats i, per tant, un menor impacte al medi ambient. Quan el procés de transformació logístic estigui finalitzat amb les reformes en la plataforma d’Abrera, la reducció total de quilòmetres en carretera se situarà per sobre del 3,5%, segons càlculs de Caprabo.