7 de diciembre de 2022 | Actualizado 5:20

Les exportacions del port de Barcelona mantenen el ritme de millora dels darrers mesos

L’autoritat portuària ha canalitzat el 3,4% menys en aquest segment fins a l’agost, mentre que el total de teus moguts ha caigut el 19,6% interanual
Port de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona continua la recuperació dels tràfics perduts pel coronavirus, el pic del qual es va situar el passat mes de maig. Els moviments de contenidors han registrat fins a l’agost una caiguda del 19,6% interanual, amb 1,83 milions de teus, de manera que ha deixat enrere la barrera del 20% en la qual s’ubicava des de la primavera. De fet, en el vuitè mes de l’any ha registrat el 14,4% menys de contenidors, sent aquesta la millor xifra assolida des del febrer. Els contenidors plens d’exportació han estat els que han experimentat la caiguda més lleugera, del 3,4%, amb 61.490 teus en el que va d’any; mentre que els contenidors en trànsit han mostrat el comportament més negatiu, en línia amb els darrers mesos, amb un descens del 29,9% i 683.155 teus.

A l’hora d’analitzar-ho per països, la Xina ha estat el destí de la meitat de les exportacions canalitzades en aquests vuit mesos, seguit per Turquia (16,2%), Aràbia Saudita (14,2%) i Índia (10,1%). “En el cas del bon comportament de les exportacions a la Xina, la principal raó és el constant creixement de les vendes de la indústria càrnica en el país”, ha justificat l’autoritat portuària. Per la seva banda, pel que fa a les importacions, continuen en positiu els intercanvis amb els Estats Units (+7,2%), Grècia (+14,9%) o Indonèsia (+1,2%).

La Xina ha estat el destí de la meitat de les exportacions canalitzades fins a l’agost

Pel que fa al tràfic total de mercaderies, el port ha sumat 37,7 milions de tones fins a l’agost, amb una caiguda del 18,6% interanual. “El desens del comerç internacional a conseqüència de la pandèmia del Covid-19 continua, així, impactant de forma negativa en els intercanvis comercials que es fan a través del port, en línia amb la tònica internacional i les prediccions fetes per l’Organització Mundial del Comerç (OMC) per a aquest any”, ha detallat el port.

Concretament, en l’àmbit dels sòlids a granel, s’han mantingut en xifres similars al 2019 amb un moviment de 2,69 milions de tones, el -1,6% interanual. En aquest segment, destaquen pel seu comportament positiu tràfics com les faves de soja (+7,2%), el ciment i clínker (+5,5%), la ferralla (+60,3%) i la sal (+8,1%). Per la seva part, altres com els cereals i les seves farines (-25%) o les potasses (-52,8%), han tancat en negatiu.

Els sòlids a granel es mantenen en xifres similars al 2019, amb una caiguda del 1,6% interanual

Per altra banda, el descens dels líquids a granel ha estat superior, del 23,8%, amb 8,65 milions de tones manipulades, degut als resultats de productes com el gas natural (-19%), la gasolina (-42,2%) o els biocombustibles (-51,4%). Tot i que d’altres com els químics (+1,4%) o els olis i greixos (+2,8%) s’han mantingut en positiu, són tràfics amb un menor pes en el còmput total del port.

Els segments que més s’han vist afectat pel coronavirus i l’estat d’alarma han estat el del passatge i els automòbils. En l’àmbit automobilístic, el tràfic entre el gener i l’agost ha estat de 285.097 unitats, el 45,3% menys que en el mateix període del 2019. En referència als creuers, el descens acumulat fins a l’agost ha estat del 90,2%, amb 198.842 passatgers; i en el cas dels ferries del 55,9%, amb 495.755 passatgers, un segment que ha mostrat símptomes de recuperació en els darrers dos mesos.