17 de enero de 2022 | Actualizado 6:21

Barcelona acollirà el hub logístic del port coreà de Busan al Sud d’Europa

Totes dues autoritats portuàries creen una joint venture que gestionarà i explotarà la futura plataforma logística situada a la ZAL del port de Barcelona
Mercè Conesa (Autoritat Portuària de Barcelona) durant la signatura de l'acord amb el port de Busan | Autoritat Portuària de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona impulsarà al costat de l’Autoritat Portuària de Busan (Corea del Sud) un projecte per a desenvolupar un centre logístic en la capital catalana. D’aquesta manera, l’enclavament portuari català ha revelat el nom del port asiàtic interessat en la seva ZAL, en una iniciativa que busca revitalitzar el comerç i proporcionar una plataforma logística estable als negocis entre el Nord-est asiàtic i el Sud d’Europa. Per a garantir l’èxit del projecte, tots dos ports crearan una joint venture que gestionarà i explotarà el centre logístic.

Des de l’autoritat portuària han detallat que, en plena pandèmia, van dur a terme un estudi de mercat logístic de Barcelona que inclou el trànsit marítim entre tots dos i l’estat actual de les empreses exportadores i importadores. A partir d’aquesta anàlisi, tots dos ports van signar en el dia d’ahir, 22 de setembre, un acord de cooperació que estableix la participació de cada part en la joint venture, així com la direcció operativa del centre logístic i altres detalls. “Es tracta d’un projecte de maduració molt llarg que avui ja és una realitat”, ha manifestat el subdirector general d’Estratègia del port de Barcelona, Santiago Garcia-Milà. La iniciativa, ha assenyalat, “forma part de l’estratègia de generar valor en el nostre entorn des de la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental, principis que compartim amb el port de Busan”.

El desembarcament de Busan busca reforçar els fluxos logístics entre el Sud d’Europa i Àsia

D’altra banda, els ports de Barcelona i Busan han celebrat aquest matí un seminari online amb unes 70 empreses coreanes amb el suport del Govern sud-coreà i l’oficina de ACCIÓ al país asiàtic. En aquesta trobada, la presidenta del port, Mercè Conesa, ha assegurat que la implementació d’aquest projecte revitalitzarà els fluxos logístics entre totes dues regions i ajudarà a la distribució de productes coreans i de la zona d’influència de Busan a Europa i, potencialment, al Nord d’Àfrica. Referent a això, Santiago Garcia-Milà ha afegit que l’objectiu és “dotar de més eficiència a les cadenes logístiques end-to-end entre totes dues regions”.

Per part seva, el president de l’Autoritat Portuària de Busan, Ki-chan Nam, ha subratllat que el projecte és “molt significatiu”, segons ha explicat el port de Barcelona en un comunicat conjunt amb la instal·lació portuària coreana. “Es tracta del primer projecte cooperatiu que impulsen dues autoritats portuàries i tots dos faran els màxims esforços per a proporcionar la plataforma logística que necessiten les empreses coreanes per a avançar també al Sud d’Europa”, ha afegit Ki-chan Nam.