13 de junio de 2021 | Actualizado 7:16

BCL crea una comissió de treball per a descarbonitzar el sector logístic català

Desenvolupar un mínim de 300.000 metres quadrats de sostres solars anuals és un dels reptes a superar per part d'aquest grup de treball
Pixabay

L’entitat Barcelona Centre Logístic Catalunya (BCL) ha creat la comissió de treball Logistics Green New Deal BCL, amb l’objectiu de descarbonitzar el sistema logístic a Catalunya. Aquesta comissió estarà encapçalada pel responsable de Projectes de Medi Ambient del port de Barcelona, Xavier Sabaté, i comptarà amb quatre àmbits estratègics: l’eficiència energètica i economia circular; les energies renovables i el desplegament de punts de connexió; la mobilitat sostenible; i la innovació en matèria de sostenibilitat, amb èmfasi en l’hidrogen verd i altres innovacions relacionades amb les energies alternatives.

Quant a l’eficiència energètica i economia circular es refereix, el treball se centrarà en aconseguir l’estalvi energètic en les naus, oficines i urbanitzacions dels centres logístics. Per a aconseguir-ho, es preveu potenciar la implementació de tecnologies que permetin l’eficiència energètica, la realització d’auditories energètiques i la implementació de projectes relacionats amb l’economia circular i col·laborativa.

La major part de les naus i plataformes logístiques a Catalunya no disposen de plaques solars

Així mateix, en referència a les energies renovables, la comissió tractarà el desenvolupament d’iniciatives basades en l’ús de l’energia solar i altres fonts renovables, a més de potenciar l’expansió dels punts de recàrrega elèctrica i d’hidrogen. “Cal tenir en compte que a Catalunya hi ha més de set milions de metres quadrats de naus logístiques i que es construeixen més de 300.000 metres quadrats nous cada any”, han recordat des de BCL. “En molt pocs casos els sostres de les naus tenen instal·lades plaques solars o les tenen en una part petita d’aquests”.

D’altra banda, en l’àmbit de la mobilitat sostenible, les actuacions es basaran a reduir l’impacte ambiental de la mobilitat de les mercaderies, potenciar l’ús de combustibles alternatius com el biogàs o l’hidrogen, reduir els transports en buit, optimitzar l’última milla i incrementar l’ús del ferrocarril. De fet, BCL també preveu la creació d’un altre grup dedicat exclusivament a la distribució urbana de mercaderies (DUM), sota el nom de The Last Mile Group.

BCL també preveu la creació d’un altre grup dedicat exclusivament a la distribució urbana

Amb un horitzó temporal de tres anys, BCL cerca en el curt termini, entre altres, descarbonitzar el sistema logístic català; la generació de noves inversions i, conseqüentment, llocs de treball; aconseguir un mínim de 300.000 metres quadrats de nova instal·lació de sostres solars anualment; o reduir el 30% les seves emissions contaminants en els pròxims tres anys. També es crearà un altre grup de treball per a l’impuls de noves fonts d’energia i la innovació relacionada amb la sostenibilitat. A més, de manera complementària a la nova comissió, es crearan dues més: la Logistics Innovation Hub, dedicada a l’impuls de la innovació i les noves tecnologies; i una altra per al desenvolupament dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides.