13 de junio de 2021 | Actualizado 7:16
Josep Maria Cruset (Autoritat Portuària de Tarragona) durant la roda de premsa en la qual ha compartit l’anunci | Port de Tarragona

Tarragona crea nous espais per potenciar els cereals i el ‘project cargo’

Les companyies Ership i Schwartz Hautmont reaprofitaran un espai inicialment concessionat a Lafarge Holcim

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha anunciant el desmantellament d’una terminal de ciment ubicada en el dic de Llevant per dedicar l’espai a una nova activitat relacionada amb l’emmagatzematge de cereals a granel i una nau destinada a ‘project cargo’. L’empresa terminalista que ha assumit la concessió de 34.070 metres quadrats, Ership, farà una inversió de 2,5 milions d’euros per a la millora de la nau existent, d’11.567 metres quadrats; i la construcció d’una nova nau de 7.452 metres quadrats. Pel que fa al segment de càrrega de projecte, Ership ha renunciat a uns 6.000 metres quadrats de superfície no construïda per a què l’empresa Schwartz Hautmont hi ampliï la seva activitat empresarial de fabricació i muntatge de grans estructures industrials.

En aquest sentit, l’autoritat portuària ha autoritzat la compravenda de la concessió entre les dues companyies privades amb l’obligatorietat de desmuntar la cimentera sense cap cost per al port. “Les obres implicaran que es pugui incrementar el tràfic de cereals en aproximadament 200.000 tones anuals, fet que contribuirà a augmentar el tràfic de vaixells i de productes agroalimentaris en els propers anys”, ha especificat el port. “D’aquest volum de tràfic, es aconseguirà una part en el curt termini mitjançant la remodelació de la nau ja existent, i una addicional amb la construcció de la nova”.

200.000 tones anuals

Les obres implicaran que es pugui incrementar el tràfic de cereals en aproximadament 200.000 tones anuals

UNA PLANTA QUE MAI VA ARRIBAR A OPERAR
La planta cimentera, que estava destinada al subministrament de ciment al mercat espanyol i a diversos països del mediterrani, va ser construïda el 2008 i va suposar una inversió privada de 10 milions d’euros. No obstant això, fins ara mai havia entrat en servei. “L’empresa va haver d’anul·lar la seva entrada en funcionament per la caiguda del consum causada per la crisi econòmica i financera de l’any 2008 i, des de llavors, l’equipament industrial ha romàs inoperatiu a l’espera de millors perspectives econòmiques”, ha especificat l’autoritat portuària.

La companyia Lafarge Holcim va obtenir la llicència per a la construcció d’aquesta instal·lació el 2003 i la seva concessió no finalitzava fins al 2028, amb possibilitat d’ampliació fins al 2040. No obstant això, el passat 29 de juliol, el consell d’administració del port va autoritzar la transmissió de la titularitat a favor d’Ership. “Finalment, aquestes instal·lacions mai van entrar en funcionament, tot i que en qualsevol moment abans d’aquest acord es podien posar en servei”, han puntualitzat des de l’enclavament portuari tarragoní.

“Avui queda més que ratificat que el pla de sostenibilitat que vam presentar fa poques setmanes és un instrument potent”
Josep Maria Cruset President de l’Autoritat Portuària de Tarragona

L’ens portuari ha reconegut, per altra banda, que la posada en marxa de la terminal de ciment “xocava amb la nostra aposta per l’economia sostenible”, que a dia d’avui inclou assolir l’eliminació del 99% de la petjada de CO2 per al 2030. En concret, s’ha calculat que la instal·lació a ple rendiment “podria haver emès fins a 7.287,84 tones de CO2 a l’any, essencialment per l’alt consum d’energia elèctrica”, a més d’altres emissions contaminants, contaminació acústica i els riscs d’emissió de gasos de combustió derivats del transport per via terrestre.

El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha valorat que “l’acord acredita el nostre compromís amb el desenvolupament sostenible i ratifica el posicionament ferm d’aquesta institució per fer compatible l’activitat econòmica amb el respecte als ciutadans i l’entorn natural”. Finalment, ha destacat que “avui queda més que ratificat que el pla de sostenibilitat que vam presentar fa poques setmanes és un instrument potent amb la ferma voluntat de portar-se a terme”.