20 de enero de 2021 | Actualizado 20:05

Cimalsa destaca l’atractiu dels parcs logístics com a motor per a la recuperació

L'empresa pública ha invertit 100 milions d'euros a desenvolupar aquests espais fins avui i ha fomentat la inversió privada
Barcelona-Catalunya Centre Logístic

L’empresa pública de la Generalitat de Catalunya Cimalsa ha reivindicat la importància dels parcs logístics que gestiona com a motor econòmic de la recuperació. En una jornada celebrada en el marc del BNEW, l’exdirector de Cimalsa i soci a IR Economia Logística i Territori, Ignasi Ragàs, ha explicat que, fins avui, la companyia ha invertit 100 milions d’euros a urbanitzar aquests espais logístics i que, per part seva, les empreses instal·lades han dedicat 170 milions d’euros a construir naus fins a 2020.

No obstant això, es tracta d’una xifra que ascendeix a uns 337 milions d’euros en comptabilitzar les instal·lacions fixes de les naus. Aquesta xifra fregaria els 800 milions d’euros si s’incloguessin les flotes de vehicles. “L’economia no funciona sense logística, i la logística que es desenvolupa en aquests centres estalvia sòl, és més sostenible i eficient”, ha assenyalat, al seu torn, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya i exdirector de Cimalsa, Isidre Gavín.

“La logística no té el valor social que li correspon pel seu paper a la cadena de subministrament”
Isidre Gavín Secretari d'Infraestructures i Mobilitat de Catalunya

Gavín ha recalcat que “el sector de la logística no té el valor social que li correspon pel seu paper a la cadena de subministrament” i que “un centre logístic és un entorn que permet que els serveis als operadors, l’intercanvi modal i la col·laboració entre empreses es produeixi en les millors condicions possibles”. Per part seva, l’actual president de Cimalsa, Enric Ticó, ha reconegut que “quan volem posar en marxa un centre logístic ens trobem una certa oposició de molta gent indocumentada”.

Així mateix, Ticó ha aprofitat l’ocasió per a destacar que “hem creat i mantingut més de 6.000 llocs de treball, i s’ampliaran a 8.000 amb Logis Empordà i Logis Montblanc”. En aquest sentit, la directora corporativa de Cimalsa, Fina Jarque, ha puntualitzat que “més del 80% dels treballadors són de les poblacions pròximes als centres logístics” .

“Hem creat i mantingut més de 6.000 llocs de treball, i s’ampliaran a 8.000 amb Logis Empordà i Logis Montblanc”
Enric Ticó President de Cimalsa

Por su parte, Ignasi Ragàs ha recordado que aún no se ha alcanzado el 100% de ocupación en las naves de Cimalsa y que “si extrapolamos las inversiones a un escenario de ocupación total, hecho que alcanzaremos en tres o cuatro años, se habrán convertido los 100 millones iniciales en 540 millones sin contar vehículos y 1.200 millones de euros de inversión privada con vehículos incluidos”. A este respecto, Gavín ha concluido que “la economía no funciona sin logística, y la logística que se desarrolla en centros logísticos ahorra suelo, es más sostenible y eficiente”.