23 de enero de 2021 | Actualizado 17:04

El mercat immologístic català mostra resiliència amb el 80% de la nova oferta prellogada

Del total de 415.783 metres quadrats generats el 2020, el 80% ja es troba compromès, mentre que el 2021 la xifra se situa en el 61%
Nou centre d’UPS a la ZAL del port de Barcelona | UPS

El 80% de la nova superfície logística del present exercici a Barcelona, del total de 415.783 metres quadrats generats, ja està compromès. Segons les darreres dades proporcionades per la consultora Savills Aguirre Newman, aquesta tendència es mantindrà de cara al proper any, ja que s’ha prellogat el 61% dels 343.000 metres quadrats que s’incorporaran. “La demanda de superfície logística no s’ha vist paralitzada per l’actual situació de pandèmia del Covid-19 i continua molt activa, fet que permet preveure una ràpida absorció de l’espai disponible en totes les corones”, ha assegurat la consultora.

“Les dades confirmen la resiliència del sector logístic, que ha aconseguit mantenir el ritme de contractació en un context d’incertesa mundial i, fins i tot, superar el nombre de transaccions en comparació als nou primers mesos del 2019”, ha valorat la directora d’Industrial i Logístic de Savills Aguirre Newman, Gloria Valverde. “Hem constatat que l’interès d’usuaris i operadors es manté intacte a Barcelona i a la resta de Catalunya per la seva posició privilegiada i el seu rol de hub logístic”.

“L’interès d’usuaris i operadors es manté intacte a Barcelona i a la resta de Catalunya”
Gloria Valverde Directora d’Industrial i Logístic de Savills Aguirre Newman

Tot i l’actual context de pandèmia, també s’ha incrementat el nombre d’operacions de lloguer a Catalunya, amb un total de 49 fins al setembre, en comparació a les 47 que es van tancar en el mateix període del 2019. Segons ha informat la consultora, els sectors més actius són els operadors logístics vinculats a l’ecommerce, alimentació, mobiliari i automòbil. Pel que fa a les rendes, l’interès dels operadors logístics i usuaris, sumat a la manca de disponibilitat, han permès que es mantingui. Per a una nau logística de nova generació a la zona prime es sol·licita en l’actualitat entre 6,5 i 7,25 euros per metre quadrat al mes. “La manca d’espai disponible és palpable a la primera corona de Barcelona, la de major demanda a Catalunya per la seva condició per al repartiment d’última milla logística, on la disponibilitat és inferior a l’1%”, han recordat des de Savills Aguirre Newman.

Pel que fa al volum d’absorció logística, en els nou primers mesos de l’any s’han assolit els 319.620 metres quadrats, xifra que suposa un descens respecte als 468.956 metres quadrats registrats en el tercer trimestre del 2019. La consultora ho ha atribuït a la manca d’espai disponible i adaptat, així com a la pausa de l’activitat durant el confinament. “Hi ha demanda d’activitat per acabar bé l’any, però en molts casos es troba producte obsolet”, ha afegit Valverde. Així mateix, a l’hora d’analitzar el tercer trimestre de l’any, l’absorció s’ha mantingut pràcticament en els mateixos nivells, amb uns 120.000 metres quadrats contractats, en comparació als prop de 130.000 metres quadrats registrats en el mateix període del 2019.

319.620 metres quadrats

El volum d’absorció logística a Catalunya fins al setembre s’ha situat en els 319.620 metres quadrats

Per àrees geogràfiques, la primera corona ha estat la que ha registrat el gruix de l’absorció durant el tercer trimestre, amb el 58% del total. Per la seva part, la segona corona ha concentrat el 14,57%; la tercera, el 24,3%; i el centre el 2,8%. Des de la consultora també han remarcat que la manca de producte adequat a la primera corona de Barcelona està propiciant que els usuaris es plantegin l’expansió a altres àrees, com la segona o tercera corona, “on s’estan portant a terme projectes de gran envergadura i existeix disponibilitat de grans superfícies de sòl en les que projectar plataformes de gran metratge en format big box”, tal com ha conclòs Savills Aguirre Newman.