19 de enero de 2021 | Actualizado 20:05
Exemple d’ús del nou material desenvolupat per Oimo | Oimo

La startup Oimo dissenya un substitut del plàstic per a la indústria del packaging

La innovació ha permès a l’empresa guanyar el premi BNEW a la millor startup en la categoria de zones econòmiques

Oimo ha desenvolupat un material sostenible a partir d’extractes d’algues marines, sucres naturals i olis vegetals amb unes característiques similars a les del plàstic, però sense ser tòxic per a la fauna marina. Es tracta d’una innovació que ha permès a l’empresa guanyar el premi a la millor startup del BNEW en la categoria de zones econòmiques. “El procés d’extracció de les algues a una matèria prima l’administrem amb diversos proveïdors locals amb els quals hi tenim una estreta relació”, ha assenyalat la cofundadora de l’empresa, Clara Elisabeth Hardy. Pel que fa a les indústries, tot i que per ara la startup catalana s’ha centrat en aplicacions d’un sol ús com els envasos, espumes i safates per al transport de productes, també podria ser apte per a qualsevol indústria on s’utilitzi la majoria de plàstics.

“Formulem materials a mida per a què tinguin les propietats mecàniques del plàstic i per a què s’usi la mateixa maquinària actualment emprada per transformar plàstics”, ha assenyalat Hardy. “Així mateix, limitem els grans canvis a fabricants i operacions logístiques per tal que l’únic canvi que hagi de fer la indústria sigui reemplaçar la gransa de plàstic”. Oimo és una de les empreses beneficiàries de l’ajuda Startup Capital d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del departament d’Empresa i Coneixement. En aquest sentit, ha rebut 75.000 euros que podrà destinar a finançar les activitats de l’execució dels plans de negoci inicials, com per exemple el lloguer d’espais.

“Formulem materials a mida per a què s’usi la mateixa maquinària emprada per transformar plàstics”
Clara Elisabeth Hardy Cofundadora d’Oimo

Concretament, es tracta d’un projecte basat en l’economia circular que permet la producció d’un material biodegradable en l’entorn marí i “amb les mateixes propietats de molts tipus de plàstics tradicionals”, segons han explicat des de la Generalitat de Catalunya. L’empresa catalana ja ha sol·licitat la patent d’aquest material, dissenyat per produir envasos d’un sol ús en el sector de l’alimentació, anelles per a llaunes de begudes o recipients de cosmètica.

“El packaging tradicional és òptim per protegir el producte i transportar-lo, però, un cop fa la seva funció, desfer-se d’ell és un problema, ja que els sistemes de reciclatge només poden reintegrar el 19% en el model circular”, ha recordat la cofundadora. Així mateix, des d’Oimo han assenyalat que el projecte també té “molt de potencial” en l’àmbit de l’ecommerce i que “és menys pesat que el cartró”, fet que repercuteix de manera positiva en la reducció de la petjada de CO2 en el transport.

Les previsions de la companyia situen la sortida al mercat del producte per al proper any

En aquest sentit, l’empresa no elabora productes finals, sinó que formula i dissenya aquesta nova matèria primera biodegradable per adaptar-la. Oimo preveu comercialitzar-lo el 2021 a fabricants de productes plàstics o a clients finals. “Fins fa ben poc, la gent no s’ha adonat del gran impacte que el plàstic genera al nostre planeta, però ara totes les empreses són conscients de la necessitat de reduir-lo i la legislació també treballa en aquest sentit”, ha assenyalat el director general de l’empresa, Albert Marfà. “Hem desenvolupat un tipus de packaging sostenible, que pesa poc i que és fàcil de treballar”.