20 de enero de 2021 | Actualizado 20:05

El port de Barcelona activarà aliances per fomentar la seva economia circular

Les obres de gran infraestructura portuària i les operacions de dragatge són dos dels àmbits on el port reutilitza materials
Autoritat Portuària de Barcelona

La presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercè Conesa, ha manifestat la seva voluntat de fomentar les aliances amb les empreses instal·lades en la seva àrea d’influència per incentivar l’economia circular. “Podem controlar el dragatge o les obres de grans infraestructures, però hi ha altres activitats i serveis portuaris prestats per tercers”, ha assenyalat. “Hem de veure com convèncer aquelles empreses per a què els seus processos entrin també en l’economia circular i quina fiscalitat podem abonar”.

Amb motiu d’una jornada organitzada pel Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona, la presidenta també ha defensat que “s’ha de demostrar que l’ús de l’energia renovable i l’economia circular poden posar en el mercat nous productes i que tot allò aportarà un valor afegit en el PIB”. Per exemple, ha citat la generació de nous productes que es puguin valoritzar des de la depuradora del port. En aquest sentit, Conesa ha afegit que “existeixen residus en els que veiem una grandíssima oportunitat, no només en el reciclatge dels olis dels combustibles de vaixells, sinó que comencem a pensar en altres més domèstics com el dels creuers”.

“S’ha de demostrar que l’economia circular pot posar en el mercat nous productes”
Mercè Conesa Presidenta del port de Barcelona

Així mateix, el port català ja incorpora com a requisit en els plecs de condicions per a les licitacions que l’energia utilitzada sigui renovable i que un percentatge del material necessari per al desenvolupament de noves infraestructuctures sigui reciclat. Per altra banda, altres residus que Conesa ha mencionat passen per l’ús de material arenós recollits en els dragatges per reomplir platges i produir ciment.