26 de enero de 2021 | Actualizado 16:51

El port de Barcelona aconsegueix al setembre nivells d’exportació precrisi

El tràfic acumulat d’exportació dels contenidors plens fins al setembre es manté encara en xifres inferiors a l’exercici anterior
Autoritat Portuària de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha superat el setembre la xifra de contenidors plens d’exportació registrada en el mateix mes del 2019, amb un augment del 0,2% i 63.264 teus. Aquesta dada representa una recuperació respecte al vall experimentat el maig (-16,6%) i es configura com el primer mes des de la pandèmia en el qual el seu hinterland aconsegueix uns nivells d’exportació precrisi. En aquest sentit, un dels principals responsables continua sent la Xina, que mitjançant l’exportació de productes agroalimentaris ha registrat un tràfic de contenidors plens d’exportació de 95.454 teus fins al setembre, amb un increment del 46,6%. Tot i això, l’acumulat anual de les exportacions continua en negatiu, amb una caiguda del 2,9% i 522.530 teus embarcats.

D’aquesta forma, el segment es manté com a motor de la recuperació de l’activitat portuària a Barcelona, tot i que entre el gener i el setembre el tràfic total de contenidors s’ha situat en els 2,06 milions de teus, amb una caiguda del 19% interanual. Tot i això, l’acumulat de teus plens sense trànsit, ha caigut a la meitat, el 8,8%. Aquesta xifra constata així que el negatiu desenvolupament que els contenidors en trànsit continuen experimentant empenyen a la baixa els resultats, ha explicat l’autoritat portuària.

La majoria de tràfics durant setembre redueix poc a poc la diferència respecte al 2019

“La majoria de tràfics durant el setembre mostren, igualment, que poc a poc es redueix la diferència respecte a les xifres del 2019”, han afegit des del port. En concret, el tràfic total de mercaderies fins al novè mes de l’any ha estat de 42,4 milions de tones, amb una caiguda del 18,4% interanual. En aquest àmbit, els sòlids a granel han sumat 2,9 milions de tones (-4,2%), però amb augments en els tràfics de faves de soja (7,9%), ciment i clínquer (2,4%), pinsos i farratges (5,9%) i ferralla (48,2%), entre d’altres.

Per la seva part, els líquids a granel s’han vist més afectats, amb un descens del 24,4%, fins a les 9,6 milions de tones per hidrocarburs (-25,5%) i per la baixada de tràfics amb els biocombustibles (-50,7%). Tot i això, els químics han experimentat un creixement del 4,3% en el període, fins a les 820.940 tones. Així mateix, en l’àmbit del tràfic d’automòbils, entre el gener i el setembre han passat 320.830 vehicles nous per les instal·lacions portuàries catalanes, el 44,6% menys que el 2019.

42,4 milions de tones

El tràfic total de mercaderies fins al novè mes de l’any ha estat de 42,4 milions de tones, amb una caiguda del 18,4%

“Cal destacar el bon comportament del tràfic ferroviari de contenidors”, ha afegit el port. “Tot i els descensos experimentats en el tràfic total de contenidors, la potent oferta intermodal entre el port i els seus diferents mercats ibèrics i europeus ha fet que aquest mode de transport hagi aguantat la crisi i tingui un creixement acumulat de l’1,6% fins al setembre”. A més, el percentatge de càrrega conteneritzada que entra o surt del port en ferrocarril s’ha incrementat fins al 14,6%. Pel que fa al passatge, els creuers acumulen un descens fins al setembre del 91,8% i, en el cas dels ferries, es manté la mateixa xifra que en el mes d’agost, amb una caiguda intermensual i acumulada del 55,9%.