15 de enero de 2021 | Actualizado 12:49

Girona posa a prova un servei de paqueteria intel·ligent i de zero emissions

Les vuit taquilles intel·ligents instal·lades permetran reduir el 22% de furgonetes a la ciutat i 1,3 tones de CO2 al mes
D'esquerra a dreta: Jordi Puigneró (Generalitat de Catalunya) i Marta Madrenas (Ajuntament de Girona) | Generalitat de Catalunya

La ciutat de Girona acull una prova pilot de paqueteria intel·ligent i de zero emissions fins a 2021, mitjançant la instal·lació de bústies intel·ligents en la via pública per a la distribució de paquets amb vehicles elèctrics. Es tracta d’un projecte pioner a Catalunya liderat per SmartCatalonia, del departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, el tramat urbà s’ha equipat amb vuit taquilles d’aquest tipus o ‘smart points’, en les quals empreses, establiments i ciutadania poden deixar i recollir els seus enviaments quan vulguin.

Entre els beneficis del sistema, es troba la reducció de furgonetes que circulen per dins de la ciutat i, per tant, de la contaminació. Segons les previsions de l’empresa responsable de l’operativa, Smart Point Girona, es reduirà el 22% les furgonetes de missatgeria en el municipi al mes, la qual cosa comportarà una reducció de 1,3 tones de CO2. Així mateix, un altre avantatge passa per l’ajuda al comerç local, perquè les taquilles fomentaran el comerç electrònic. A més, el sistema permet un lliurament de paquets sense interacció entre persones, minimitzant el risc de contagi per coronavirus.

Un vehicle elèctric s’encarregarà de distribuir els paquets entre les taquilles repartides per la ciutat

Quant al funcionament per a enviar els paquets, les bústies poden obrir-se a través d’una web i mitjançant el registre de l’usuari. En dipositar el paquet, s’ha d’indicar el número de telèfon del destinatari i Smart Point Girona es posarà en contacte amb ell per a acordar el lloc i hora de recollida. D’aquesta manera, un vehicle elèctric s’encarregarà de distribuir els paquets entre les taquilles, en un servei que de moment és gratuït.

“Girona és un exemple de ciutat que aposta per la tecnologia com a palanca de transformació de la governança municipal per a fer ciutats més verdes, eficients, emprenedores i democràtiques”, ha valorat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. Per part seva, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha afegit que “és clau que l’Administració ofereixi eines alienades amb l’eficàcia del comerç local, que millorin la seguretat de les persones en les condicions actuals”.