27 de octubre de 2021 | Actualizado 19:14

Catalunya concentra més de la meitat de l’exportació de productes càrnics de l’Estat

Les unitats de certificació de Girona i Barcelona sumen més de la meitat d’aquest tipus d’exportacions cap a la Xina
Freepick

Les unitats de certificació de l’àrea de Agricultura y Pesca, pertanyent a la delegació del Govern de l’Estat a Catalunya, han fet 35.401 certificacions d’exportacions de carn i productes càrnics fins a l’agost. Aquesta dada suposa que el 62,7% del total d’exportacions espanyoles d’aquests productes parteixen des de Catalunya a tercers països, especialment cap a la Xina, que s’ha convertit en el seu principal mercat.

A l’hora d’analitzar-ho per ubicacions, la unitat de certificació de Girona és la que compta amb un major volum a Espanya, amb 8.836 certificacions de carn i productes càrnics entre el gener i l’agost, el 28% del total. Per darrera se situa Barcelona que, amb 7.582 certificacions, suma el 24% del total. Aquests resultats comporten que, de les 76.158 tones de carn i productes càrnics exportades per empreses espanyoles a la Xina, el 52,2% es transmet a través de Barcelona i Girona.

Tarragona compta amb poques empreses càrniques en el seu entorn, però destaca per l’exportació d’animals vius

Per la seva part, Lleida se situa en la tercera posició amb 1.523 certificacions, el 5% del total. La llista a Catalunya la tanca Tarragona, que “té molt poques empreses càrniques al seu entorn, però destaca en l’exportació d’animals vius”, segons ha detallat l’Administració Pública. De fet, l’Autoritat Portuària de Tarragona és el segon port més rellevant a Espanya pel que fa a operatives d’exportació d’animals vius.

El treball d’aquestes unitats de certificació “no ha parat tot i la pandèmia”, segons han assenyalat des de la delegació del Govern espanyol a Catalunya, amb una mitjana estatal en l’àmbit d’exportacions de sanitat animal que puja a les 2.538 certificacions, de les 29 unitats existents a Espanya. Així mateix, la meitat de les certificacions d’exportació agroalimentària que es fan a l’Estat es coordinen des de les unitats de Catalunya, unes unitats que també certifiquen productes elaborats a Aragó.

La meitat de les certificacions d’exportació agroalimentàries que es fan a Espanya es coordinen des de Catalunya

En concret, a Barcelona s’han portat a terme des del gener 28.036 certificacions, a les quals se li sumen les 16.308 de Girona, les 3.658 de Lleida i les 1.584 de Tarragona. “En relació a l’unitat de Lleida, destaca pel seu potencial, ja que es va obrir fa ara un any i en aquest període s’ha situat en la posició número deu de la classificació estatal per volum d’activitat”, han afegit des del Govern espanyol.