22 de julio de 2024 | Actualizado 17:13
BRANDED CONTENT

Els ports esportius es configuren com a vitamina blava en època de pandèmia

Els ports esportius es configuren com a vitamina blava en època de pandèmia

Representants del sector nàutic fan balanç d’aquesta activitat a la costa catalana, després de l’impacte de la Covid-19, i veuen el futur amb optimisme


L’empresa pública Ports de la Generalitat és la responsable de gestionar els 45 ports que composen el sistema portuari català, un sistema que acull en les seves dàrsenes el 97% dels amarratges esportius de la costa catalana. Davant la crisi que el brot de coronavirus ha propiciat, Ports de la Generalitat acompanya i ajuda el sector nàutic a pal·liar les seves conseqüències econòmiques. Pel que fa a això, el director general de l’empresa pública, Joan Pere Gómez, explica que “vam entrar junts en aquesta crisi i en sortirem junts”.
En concret, l’Administració portuària dóna suport al sector nàutic amb mesures econòmiques que ajudin a mitigar les conseqüències de la present crisi econòmica i sanitària. Per exemple, Ports de la Generalitat impulsa campanyes de promoció conjunta del sector nàutic com ‘Ports de Catalunya, viu-los!’, que van destinades al mercat de proximitat, amb l’objectiu de captar nous navegats i fidelitzar-los.
De cara al futur, els ports catalans miren més enllà. Per això, l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET), amb el suport de la Generalitat de Catalunya, col·laboren de forma conjunta en la internacionalització dels enclavaments portuaris. En concret, aquesta cooperació es preveu inicialment amb els ports esportius francesos, amb l’objectiu d’establir estratègies i sinèrgies comunes entre els dos, així com per potenciar els ports en el mercat internacional amb noves activitats en l’entorn de la nàutica.


La finalització de l’estat d’alarma i la millora de les condicions de mobilitat, primer per a usuaris de l’àrea metropolitana, i després per al turisme europeu, van suposar la represa progressiva de l’activitat nàutica en els ports de la Costa Brava. Les restriccions i recomanacions de la Unió Europea han impactat en el trànsit d’embarcacions estrangeres durant l’estiu, ja que els ports catalans són un destí turístic internacional. Tanmateix, tot i que ha estat menor, cal celebrar que els usuaris de proximitat i aquells que ja disposaven de la seva embarcació en la Costa Brava sí han pogut gaudir de la temporada i navegar pel litoral gironí.
En aquest sentit, destacar que les mesures de seguretat preses pels ports de Catalunya amb motiu de la Covid-19, sumat a què es tracta d’una activitat que normalment es fa amb família i amics propers, ha permès gaudir-la amb seguretat. A l’àmbit de les activitats, tot i que s’ha reduït el número de persones que formen els grups, s’han pogut realitzar. D’aquesta forma, s’ha constatat que la oferta de vela, el submarinisme, el stand up paddle, el kayak o el rem de mar, entre d’altres, es consoliden com a opcions per practicar esport a l’aire lliure i descobrir la Costa Brava des del mar.
Finalment, cal remarcar també, i per les mateixes raons que s’han exposat, el bon comportament de la demanda d’embarcacions de lloguer i chàrter, tot i les expectatives pessimistes que es van fer al principi de la temporada.


Un port esportiu mai pot tancar les seves instal·lacions. Ha de donar servei els 365 dies de l’any i les 24 hores del dia. Per això, quan el passat mes de març es va decretar l’estat d’alarma i el consegüent confiament, tot i que amb serveis limitats, van seguir oberts. Els ports esportius van haver de mantenir en actiu una part considerable de la seva plantilla per a les tasques de vigilància de la flota, manteniment general i control d’accessos. Una despesa considerable en mesos d’ingressos inexistents.
A finals de juny es va aixecar l’estat d’alarma i les restriccions a la mobilitat, fet que va permetre una gradual recuperació dels ingressos. Els mesos de juliol i agost, tradicionalment molt importants per al compte de resultats, es presentaven com a vitals per al futur del sector portuari. La majoria dels ports esportius i turístics de la costa de Barcelona compta amb dos sectors diferenciats: el mar i la terra. En la part del mar és essencial el trànsit i estància d’embarcacions; mentre que en la de la terra destaquen els ingressos de l’aparcament. Els dos elements d’explotació s’han comportat de manera acceptable en aquesta època tant complicada i de grans limitacions. La restauració ha funcionat correctament tot i reduir el número de taules, de forma que els ingressos de l’aparcament s’han mantingut en nivells similars o lleugerament per sobre dels registrats l’any passat, sense que en cap cas s’hagi pogut recuperar l’enorme dèficit que s’arrossegava dels mesos primaverals. En la part del mar, el moviment general ha estat inferior. L’increment registrat en els trànsits de vaixells nacionals, amb un increment d’entre el 10% i el 20%, no ha pogut compensar el descens radical en les trànsits i estància de vaixells estrangers, que xifrem entre el 60% i el 70%.
La previsió per a aquest darrer trimestre no és gens positiva. L’increment constant dels contagis, els confinaments selectius i la dificultat de socialitzar faran que la mobilitat torni a reduir-se considerablement. El passat és inamovible, el present és el que és, i el futur està per veure. Siguem optimistes i confiem en què la ciència serà capaç d’oferir-nos futur. Mentrestant, els ports esportius seguirem sent vitamina blava per a tots els nostres visitants.


Hem experimentat aquest any una temporada estival atípica, però de la qual podem estar relativament satisfets. En aquests temps de pandèmia, la nàutica és sens dubte una activitat de baix risc que permet evitar aglomeracions, en estar en contacte amb la natura i a l’aire lliure. Els nostres usuaris nacionals han gaudit de les seves embarcacions, probablement amb una tendència marcada cap a la navegació de proximitat, en busca de destinacions poc massificades i redescobrint el litoral català que tant té per oferir.
Per altra banda, els nostres clients estrangers han tingut més inconvenients per visitar-nos, degut a les restriccions i recomanacions emeses. Tot i això, un bon nombre d’ells preveuen fer-ho aquesta tardor, fet que allargaria la temporada. Destaquem el repunt que ha tingut el chàrter aquesta temporada i creiem fidelment que en el futur la tendència serà a l’alça. Això representa una oportunitat per atraure més gent al mar en busca d’una forma diferent de passar les seves vacances o temps d’oci. Tots necessitem la nostra dosi de vitamina blava.


La navegació d’esbarjo es va prohibir inicialment quan es va declarar l’estat d’alarma i els comerços nàutics van tancar. El sector va entrar en un estat de paràlisi: el chàrter no va facturar res i la venda d’embarcacions noves va caure fins al juny en un 42,8%. En aquells mesos de letargia, la població en general, i els amants de la nàutica en particular, ja tenien clar que la navegació i els esports nàutics són activitats molt segures, ja que es practiquen en família o en grups reduïts d’amics. Amb l’objectiu de preparar la temporada estival, els tallers, escars i proveïdors d’accessoris i recanvis nàutics van començar a treballar a bon ritme i amb major antelació de l’habitual.
Per a sorpresa de molts, en els mesos estivals, el sector ha funcionat molt bé. La matriculació d’embarcacions va créixer en comparació a l’estiu del 2019, tot i que sense arribar a compensar l’aturada primaveral, amb una reducció acumulada fins al setembre de tan sols el 13,1%. Un altre subsector, el del lloguer d’embarcacions, també ha viscut un estiu excepcional, tot i que amb la particularitat rellevant: hem canviat els turistes estrangers per locals. A més, es tracta d’un sector estretament relacionat amb l’obtenció de titulacions nàutiques i, segons ens han informat les acadèmies, també ha funcionat millor del previst.
A l’inici de la pandèmia crèiem que aquesta seria la pitjor temporada nàutica de la història. Al final, amb satisfacció, ham constatat que va començar molt malament, però que va acabar molt bé, ja que el retrocés del sector ha estat molt menys precipitat del que esperàvem. La nàutica seguirà creixent en els propers anys, però experimentarà necessàriament una transformació digital. A més, els nous hàbits de consum impulsaran un gran desenvolupament del chàrter, mentre que el subsector de la compravenda d’embarcacions creixerà de forma més continguda. La nàutica d’esbarjo té futur. És una activitat d’alt valor afegit, que cada cop atrau més usuaris i molt important per promoure el turisme desmassificat i de qualitat.


La temporada ha estat curta, però intensa, per al sector nàutic. Després de la caiguda del mercat durant el confinament, la demanda nacional va començar a recuperar-se, especialment en aquelles zones amb un menor turisme internacional. En general, el mercat nàutic ha registrat creixements moderats en les matriculacions entre el juny i l’agost. A més, el mes de setembre ha estat el millor dels darrers tres anys, amb un increment del 31% interanual. Pel que fa a l’acumulat, fins al vuitè mes de l’any es xifra en una caiguda del 12,6%.
El chàrter ha funcionat molt bé, amb la incorporació d’usuaris que no havien navegat mai i que ara son potencials clients. Tot i això, cal destacar una lleugera baixada del trànsit de superiots en les nostres costes, que aquest estiu han optat per altres països.
Confiem en què la capacitat d’adaptació del sector davant d’aquesta pandèmia, sobretot per l’avanç en la digitalització, repercuteixi en millores en la gestió, les vendes, les relacions amb clients i en la competitivitat de les empreses. No obstant això, la incertesa pel que fa a l’evolució de la pandèmia i les seves conseqüències en l’economia influirà en el balanç anual del sector, que aquest any se situarà per sota del del 2019. Hem d’encarar els propers mesos amb esperança i amb esforç, més units que mai.